Административният съд в Пловдив отмени заповедта на министъра на вътрешните

...
</TD
>Административният съд в Пловдив отмени заповедта на министъра на вътрешните
Коментари Харесай

Отмениха заповедта за уволнението на ексшефа на Охранителна полиция

Административният съд в Пловдив анулира заповедта на министъра на вътрешните работи за уволнението на комисар Виктор Празов, някогашен началник на " Охранителна полиция " – Пловдив, съобщи репортре на Plovdiv24.bg.

Той беше освободен от системата на Министерство на вътрешните работи на 22 март тази година поради полицейско принуждение в ромската махала на Асеновград, когато Празов към този момент беше изместен на работа в Столична дирекция на вътрешните работи.

Освен, че го оневинява, Административният съд в Пловдив осъжда Министерство на вътрешните работи да заплати на Виктор Празов разноските по делото в размер на 1210 лв..

Решението предстои на касационно обжалване в 14-дневен период от съобщаването му пред Върховен административен съд на Република България.

Според съда, описаните от дисциплинарно наказващия орган тежки нарушавания на служебната дисциплинираност, за които се постанова дисциплинарно наказване " уволняване " - действия, несъвместими с етичните правила за държание на държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи, уронващи престижа на службата, не е потвърдено, а откритите обстоятелства са погрешно квалифицирани като съставомерни за това дисциплинарно нарушаване.

Ситуацията от вечерта на 06.05.2020 година съставлява битов скандал сред родственици в ромската махала в Асеновград. " Но непосредственото персонално присъединяване на Виктор Празов в него никога не е допустимо да бъде обсъждано като дисциплинарно нарушаване на условието за законността на дейностите му по време на преодоляване на обстановката в Асеновград, непазене на положителното име на институцията, с персоналния си образец не е дал мотив за неспазване на закона, непредприемане на дейности за прекратяване на неетично или рисково държание от различен чиновник към трето лице “, се споделя в претекстовете на Административния съд.

В случая Празов фактически е взел участие в СПО по запазване на публичния ред и сигурност, както и на противоепидемичните ограничения по време на локдауна за неразпространение на ковид-19. Няма безусловно никакви данни, обаче, че той е осъществявал полицейски функционалности в нарушаване на ЗМВР, както и с персоналния си образец да е станал причина за неспазване на закона и да не е зачитал правото на живот и хуманно отношение към жителите.

Въпреки дадените по време на дисциплинарното произвеждане голям брой сведения на чиновници от РУ-Асеновград за събитията от вечерта на 06.05.2020г., на никое място в тях не става дума за директно предписание или присъединяване на Празов в потребление на физическа мощ без причина над спокойно население или нечовешко отношение към жителите.

Всички те настояват, че първо са го видели пред постройката на РУ-Асеновград, а по-късно са се засичали по улицата на ромската махала в Асеновград, над стадиона. Остава недоказано изказванието на различен очевидец, че прилошаването и постъпването в болница на потърпевшия жител е в следствие от полицейски побой.

Напротив в Лист за обзор на пациент в КДБ/СО № 002395 от 06.05.2020г.(л.416), публикуван от доктор Нели Маркова е записана Анамнеза - След побой със свои близки, като са му нанесли голям брой удари по цялото тяло почнал да трепери и се свлякъл на земята, оплаква се от болки в главата, шията и гърба. Няма данни да е изгубил схващане. Няма данни за потребление на помощни средства или оръжие, а и за застрашаване на живот, в тази тенденция са и показанията на други очевидци, които са безапелационни, че на 06.05.2020г. не са били употребили механически и помощни средства.

При решението си, Съдът е взел под внимание и разказите на негови сътрудници, които допълнително са били призовани като очевидци. От техните показания излиза наяве какви вреди са били породени на Празов от наложените му санкции.

Единият от тях, и сега действащ полицай от Пето районно управление (на МВР) в Пловдив, познава Празов от 2004г., като сътрудник и като другар. Той твърди, че Виктор е доста етичен човек, а като другар е ужасно прочувствен - постоянно с повдигнато въодушевление, ухилен. Но след наложеното му първо санкции той се е затворил в себе си и не е излизал от вкъщи, като е бил непрекъснато в стресово положение. Започнал е да взема и хапчета за кръвно, здравето му се е влошило.

Свидетелите – негови сътрудници и другари, го считат за работохолик, който неведнъж е награждаван и като служител на реда с почит. Но настояват единомислещо, че откакто са му наложили наказванията, той се е чувствал доста потиснат.

През месец май, съдът анулира и друга дисциплинарна заповед против Виктор Празов - " неодобрение “ поради побоя над журналиста Димитър Кенаров на 2 септември 2020 година в София. По това време той е бил командирован в София поради митингите против Бойко Борисов и Иван Гешев.

Съдът не откри доказателства в поддръжка на това изказване.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР