23 процента от дневния трафик през деня, независимо дали е

...
</TD
>23 процента от дневния трафик през деня, независимо дали е
Коментари Харесай

Интересно изследване, касаещо трафика в Пловдив

23 % от дневния трафик денем, без значение дали е работен, или почивен, е от коли от най-замърсяващите групи. При най-екологичната група коли - електрическите - процентът е 0.03. Това демонстрират данните от извършено наблюдаване на трафика на кръстовищета на булевардите " Васил Априлов " и " Пещерско шосе " и булевардите " Цар Борис III Обединител " и " Шести септември ". Резултатите бяха показани през днешния ден от специалистите от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова и Ангел Попов, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Проучването е във връзка със основаването на зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух. Според резултатите преобладаващият тип гориво за транспортните средства е дизел и няма основни разлики сред данните от работен и почивен ден, както и сред двете кръстовища. 

Всеки ден през " Пещерско шосе " в Пловдив влизат към 15 000 остарели автомобила и около 8000 коли с по-висок екологичен клас. През " Цар Борис III Обединител " преброените коли са 42 984. В почивен ден от " Пещерско влизат " към 14 000, а от " Цар Борис III Обединител " - 13 000 коли. 

От влизащите в центъра на Пловдив към 45% са дизелови, 33% бензинови, 15% бензин и полутечен газ и 0.03% електроавтомобили, което значи, че по-скоро те са изключение, заяви Русинова.

Тя счита, че в случай че бързо се създадат зоните с ниски излъчвания и се вкара ограничение на замърсяващите коли, това ще се усети доста бързо от пловдивчани, а също така ще се увеличи и трафикът на градския превоз.

Според изчисленията на специалистите от ЕЦТП, при въвеждане на възбраната в центъра да влизат единствено коли от група 4 и 5, ще се отстранен 45-50% от влизащите замърсители. Ангел Попов посочи, че старите коли няма да се стопират, а ще се лимитират да влизат там, където има огромна централизация на хора. 

Заместник-кметът по превоз означи, че община Пловдив с неспокойствие чака решение на държавното управление за законови промени, с цел да се одобри общинска разпоредба за санкциониране на огромните замърсители.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР