Тази вечер, от 19:30 ч., в зала България е поредният

...
Тази вечер, от 19:30 ч., в зала България е поредният
Коментари Харесай

Френска програма, австралийски диригент и прекрасна българска пианистка

Тази вечер, от 19:30 ч., в зала " България " е следващият концерт от доста забавния сезон на Симфоничния оркестър на БНР. Програмата е напълно френска, а диригентетът - австралийски, само че пък роден в Танзания. Неговото име е Том Уудс, учил е в Москва, там среща брачната половинка си, след което се връща в Австралия и 20 години работи в фамозната опера в Сидни. От 4 години пък живее в Германия.
Под неговата по този начин космополитна палка ще свири и младата българска пианистка Надежда Цанова, която пък живее в Маастрихт, само че дели времето си сред холандския град и София. Иначе тя е родом от Казанлък, там има щастието да работи с прелестен клавирен възпитател - Елена Юлиянова. В консерваторията в София Надежда Цанова е в класа на Стела Димитрова  -Майсторова, по-късно специализира в Брюксел при Боян Воденичаров. И продължава да специализира - този път в Париж. Следват майсторски класове при Марчела Грудели в Германия, при Валери Шарупа в Русия, при Маурицио Моретти в Италия, при Пламена Мангова...Талантлива, красива, с необятен музикален мироглед и добре научена - неслучайно Надежда Цанова непрекъснато има концерти на всички места по света.

В утринното ни " Радиокафе " тя описа за любовта от първо слушане към втория концерт на Камий Сен-Санс (който ще свири довечера), по какъв начин от дете е мечтала да го изсвири, за една от първите музикални рецензии за творбата, която гласяла, че стартира като Бах и приключва като Офенбах; за личността, живота и естетиката на Сен-Санс, само че също и за концертите си неотдавна в Турция и, несъмнено, за дуото с тромпетиста Петър Македонски (част от състава на Радиооркестъра), с който единствено за година реализираха в действителност доста - като награди, като концерти, като репертоар. За това, което следва - като записите във Френското национално радио и концерта с оркестъра на Чикаго под палката на българина Стилиян Киров, с който пък се срещат в Берлин, където и тримата са лауреати на Debut Berlin Competition.

Чуйте целия диалог на Надежда Цанова с Лили Големинова и заповядайте довечера в зала " България ", на концерта, който стартира и приключва с Дебюси - от " Следобедът на един фавн " до " Морето ", минавайки през Сен-Санс и Равел. Няма да съжалявате!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР