Тази сутрин в 07:00 ч. българско време автоматичната междупланетна станция

...
Тази сутрин в 07:00 ч. българско време автоматичната междупланетна станция
Коментари Харесай

УСПЕХ: Автоматичната междупланетна станция Хаябуса 2 освободи два астероидохода Минерва на повърхността на Рюгу!

Тази заран в 07:00 ч. българско време автоматизираната междупланетна станция на Япония “Хаябуса 2 ” освободи два астероидохода “Минерва 2 ” към повърхността на метеорита Рюгу. Екипът получи удостоверение за сполучливата процедура малко след 07:30 ч.

“Хаябуса 2 ” стартира своето втурване през вчерашния ден от височина 20 километра. Спускането протече безпроблемно и когато бе достигната височина от едвам 50 метра, астероидоходите бяха извадени от контейнера им. Оттук насетне гравитационното привличане на Рюгу би следвало да успее да ги издърпа към повърхността. Ако всичко мине съгласно упованията, астероидоходите няма да се придвижват на Рюгу с колелета, а чрез специфичен мотор ще подскачат от едно място на друго. 

За наслада на галактическите запалянковци, фотосите от спускането бяха оповестени в действително време (виж линка в края на тази публикация). Виждаше се по какъв начин от 20-километрова височина метеоритът е напълно малък, а когато “Хаябуса 2 ” бе на разстояние единствено няколко десетки метра от повърхността, галактическият уред хвърляше сянка върху нея! 

Напомням на читателите, че това бе вторият опит на Япония да спусне самоходен уред върху метеорит. Първият бе на 12-ти ноември 2005 година, когато дребен астероидоход “Минерва ” бе освободен от борда на първата задача “Хаябуса ”, с цел да кацне на метеорита Итокава. Поради програмна неточност обаче освобождението бе извършено от височина 200 километра – доста по-голяма спрямо плануваната. Освен това все още на освобождението “Хаябуса ” към този момент се отдалечаваше от повърхността. Така първият “Минерва ” по простъпка отиде в околослънчева орбита.

Този път обаче неприятни изненади нямаше и контейнерът на “Хаябуса 2 ” се отвори тъкмо съгласно проекта.

Оттук насетне всичко зависи от самите астероидоходи! Да се надяваме, че скоро ще се открият на повърхността на Рюгу и ще стартират да работят съгласно упованията. Следете уеб страницата през идващите дни за още вести по тематиката. 

Напомням също по този начин, че днешното кацане е едвам първото от голям брой планувани за тази задача. Следващото ще е на 3-ти октомври, когато “Хаябуса 2 ” би трябвало да пусне на Рюгу европейския спускаем уред “Маскот ”. Друг японски астероидоход “Минерва 2 ” ще бъде пуснат върху астероидната повърхнина през 2019-та. И това са единствено кацанията на вторичните спускаеми апарати. Самата роботизирана станция “Хаябуса 2 ” ще извърши неколкократни кацания, с цел да събере проби. Събраният материал ще бъде изпратен към Земята за по-нататъшно проучване в наземни лаборатории. Завръщането на задачата вкъщи е планувано за декември 2020 година. 

Всички фотоси от освобождението: Hayabusa2.jaxa.jp

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР