Тази среща на могъщите премина под знака на грозни сблъсъци

...
Тази среща на могъщите премина под знака на грозни сблъсъци
Коментари Харесай

Г-20 в Хамбург: Можеше да е и по-зле

Тази среща на могъщите мина под знака на грозни конфликти и разминаващи се ползи. Форумът на Г-20 в Хамбург несъмнено няма да влезе в историята като изключително сполучлив. Но можеше да е и по-лошо, счита Дагмар Енгел.

Можеше да е и по-зле. Нямам поради грозните подиуми от Хамбург - това надали можеше да бъде по-лошо: фрагментите с насилия, грабежи и брутални конфликти са по принцип нетипични за страна като Германия.

Но що се отнася до резултатите от тазгодишния конгрес на Г-20, несъмнено можеше да е и по-лошо. Защото самият състав на участниците в срещата беше толкоз хетерогенен, че постигането на единогласие по една или друга тематика си е напряко знамение. На форума в Хамбург среща си дадоха както демократи, по този начин и автократи. Присъстваха хора, упрекнати в корупция или пък виновни за груби нарушавания на човешките права. И не на последно място: в Хамбург беше и един човек - името му е Тръмп, който непроменяемо внася в допълнение напрежение със своето „ America first ”.

Успехи...

При това изходно състояние несъмнено можем да сме удовлетворени от резултатите, реализирани на този конгрес. Колкото и необикновено да звучи, всички участници в срещата заявиха, че отхвърлят протекционизма. И се сплотиха към позицията, че който по една или друга причина се усеща ощетен, е в правото си да се отбранява, само че единствено в случай че се придържа към разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО). Така представителите на Г-20 застанаха зад правилата на мултилатерализма - тъкмо както си го беше поискала немската канцлерка Ангела Меркел. И по тази причина този триумф е и неин - похвални думи изрече както френският, по този начин и съветският президент.

Що се отнася обаче до тематиката за климата - човек би трябвало да е огромен оптимист, с цел да види тук някакъв пробив. Вече стои черно на бяло, че Съединените щати напущат Парижкото съглашение. Но останалите 19 застанаха твърдо зад климатичното съглашение. Затова отново да повторим: можеше да е и по-лошо.

... и провали

Но във времена като днешните това не е задоволително. И този път страните от Г-20 не съумяха да дадат ново лице на глобализацията. А това единствено ще укрепи още повече подозренията на всички тези хора по целия свят, които от много време са уверени, че международната стопанска система се управлява не от девиза „ благоденствие за всички ”, а от цели, които в последна сметка водят до благоденствие единствено за малко на брой. В края на срещата в Хамбург немската канцлерка сподели, че акциите на гражданското общество, съпътствали форума, несъмнено са изиграли роля - и даже са оказали въздействие. Но от това въздействие не се вижда нищо. Г-20 не направи решителни крачки напред. Не направи и крачки, които да приказват за повече непосредственост и повече схващане за проблемите на елементарния човек.

Още преди началото на форума прозвучаха упреци, че в годината на изборите за Бундестаг Меркел желае да " създаде " символни фрагменти, които да я показват като изключително сполучлива на интернационалната сцена. Сега, след края на срещата, към този момент знаем, че символните фрагменти от Хамбург са други.

Дойче веле
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР