Тази седмица в РИОСВ-Варна постъпиха сигнали за голям брой мъртви

...
Тази седмица в РИОСВ-Варна постъпиха сигнали за голям брой мъртви
Коментари Харесай

РИОСВ-Варна провери сигнали за мъртви грабливи птици по АМ Хемус

Тази седмица в РИОСВ-Варна постъпиха сигнали за огромен брой мъртви грабливи птици по протежението на Автомагистрала " Хемус “, в региона на община Ветрино.  Експерти от екоинспекцията направиха инспекция на сектора от автомагистралата, попадащ в териториалния обсег на РИОСВ-Варна.

Установени са към 30 мъртви птици в двете направления на придвижване, настрана от пътното платно, както и до разграничителната мантинела. Повечето от екземплярите са от типа Обикновен мишелов, само че измежду тях има 2 бели щъркела, 4 горски ушати сови и 1 забулена сова. Телата на откритите мъртви птици са в друга фаза на разложение и са по дължината на целия тестван сектор, което изключва опцията да са били отровени.

Отстрани на пътното платно е видяно известно количество зърно, най-вероятно от преминаващите по автомагистралата камиони, които го транспортират. Зърното притегля разнообразни гризачи и дребни птици, които от своя страна са главната храна на грабливите птици. Това, съчетано с бурните ветрове през последните дни евентуално е довело до увеличение на смъртността на птиците заради конфликт с моторни транспортни средства. При инспекцията са обходени и основни пътища в региона до автомагистралата, само че не са открити мъртви птици.

Видовете Обикновен мишелов, Бял щъркел, Горска ушата сова и Забулена сова са включени в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие- като предпазени типове, по отношение на което, според наредбите на закона, телата на откритите екземпляри са оставени на място като част от хранителната верига в природата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР