Тази седмица служителите в ЕС ще започнат да разработват нов

...
Тази седмица служителите в ЕС ще започнат да разработват нов
Коментари Харесай

WSJ: ЕС с нов план за военна помощ за Украйна

Тази седмица чиновниците в Европейски Съюз ще стартират да създават нов проект за обезпечаване на десетки милиарди долари военна помощ на Украйна , откакто Унгария в края на предходната година, написа американският вестник Wall Street Journal.

Според изданието, този проект планува разпределението на 20 милиарда евро през идващите четири години посредством нов фонд , който ще бъде попълван с 5 милиарда евро годишно през 2024-2027 година

Предполага се, че тези 20 милиарда ще бъдат върнати на страните -членки на Европейски Съюз като обезщетение за десетките милиарди военна помощ в евро, които те ще дават на Украйна през идващите четири години. Проектът, с който WSJ се е срещнал, е бил публично публикуван в петък.

Публикацията напомня, че при започване на войната Европа стартира да харчи средства от Европейски Съюз, с цел да заплати за военна помощ за Украйна посредством Европейския фонд за мир, а 5,5 милиарда евро са върнати в държавите-членки, които са доставяли на Киев оръжия, муниции, танкове и ракети за противовъздушна защита от техните ресурси. Но по-късно Унгария блокира заплащанията от фонда.

Смята се, че редица страни -членки на Европейски Съюз са изчерпали запасите до равнище, на което те към този момент не могат да обезпечат доста количество военна помощ на Украйна, написа вестникът. Като се имат поради тези компликации, се предлага да се сътвори нов специфичен боен фонд за Украйна, който ще поеме част от останалите активи на Фонда за мир и ще бъде попълвана с 5 милиарда евро през всяка от идващите четири години.

Идеята е да се употребяват тези пари, с цел да компенсират страните за взаимно предложение на такава помощ, като муниции, дронове и ракети за противовъздушна защита. Останалите пари ще бъдат употребявани за възнаграждение на възходящите разноски за военната стратегия за образование. Документът на Европейски Съюз, съгласно WSJ, има приблизителна оценка, че през 2024 година новият фонд може да предложи на страните от Европейския съюз обезщетение в размер на 7,5 милиарда евро за тази година.

Това би разрешило на дребните страни в Европейски Съюз да комбинират своите запаси при взаимни покупки, с цел да имат по -голямо въздействие върху помощта в Украйна, написа вестникът. Новият фонд, съгласно създателите на проекта, ще улесни задачата да работят дружно върху ресурсите, които са по -необходими за Киев.

27-те национални водачи на блока, с цел да се опитат да се договорят за даване на повече финансова помощ на Киев, който разчита в огромна степен на поддръжката на Запада, с цел да се отбрани против съветските сили, които нахлуха преди съвсем две години.
 Будапеща не споделя оптимизма на Фон дер Лайен за помощта за Украйна
Будапеща не споделя оптимизма на Фон дер Лайен за помощта за Украйна

Унгария споделя, че е надалеч от съглашение с Европейски Съюз
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР