Тази седмица слънчевата активност беше висока, като от короната си

...
Тази седмица слънчевата активност беше висока, като от короната си
Коментари Харесай

Силна магнитна буря може да предизвика полярно сияние в Европа и САЩ

Тази седмица слънчевата интензивност беше висока, като от короната си към Земята бяха изхвърлени четири коронални всеобщи изхвърляния (КМИ). Тези КМИ-та, представляващи огромни изригвания от плазма, биха могли да се слеят в едно солидно КМИ, като евентуално ще провокират забележителна геомагнитна стихия, която може да докара до появяването на полярно зарево в северните елементи на Съединени американски щати и Европа на 30 ноември и 1 декември, заяви " TVP World ".

Слънчевите стихии постоянно нарушават радио и GPS услугите, само че тази може да докара единствено до забележими полярни сияния. Степента, до която полярното зарево може да се следи остава неразбираема.

Райън Френч, академик по слънчева физика в Националната слънчева обсерватория, означи, че въпреки най-големите слънчеви стихии да могат да попречат на технологиите, малко евентуално е идната стихия да провокира съществени разстройства. Очаква се тя да бъде задоволително мощна за появяването на северно зарево, само че да не окаже доста въздействие върху технологиите, като ще има единствено незначителни проблеми в профилирани браншове.

Най-интензивната детонация, слънчево изригване, беше видяна на 28 ноември от спътника на НАСА Solar Dynamics Observatory. Това изригване, малко под най-високата категория, Х, провокира прекъсване на радиоразпръскването на къси талази над южната част на Тихия океан и елементи от Северна и Южна Америка за към час.

Слънчевите изригвания влияят на Земята съвсем незабавно, като радиационните прояви идват за към осем минути. Свързаните с тях КМИ обаче се появяват след няколко дни. Спътниковите фотоси разкриха ореол на КМИ, което допуска ориентиране на плазма към Земята.

Според SpaceWeather.com провокираната на 28 ноември КМИ може да се слее с други такива, които я предшестват, като по този метод може да се сътвори " канибалска " КМИ, която да докара до геомагнитна стихия от клас G3.

Центърът за прогнозиране на галактическото време на Националната организация за океански и атмосферни проучвания (NOAA), основан във Вашингтон, предвижда стихия от клас G3 до 1 декември. Бурите G3 могат от време на време да нарушават сателитната навигация и високочестотното радио.

КМИ могат да съдържат до 10 милиарда тона безоблачен материал. КМИ " Канибали ", въпреки и редки, са по-чести наоколо до пика на 11-годишния цикъл на Слънцето, който се чака сред януари и октомври 2024 година

За по-добро наблюдаване на полярното зарево, изключително в южните ширини, изберете места, които са надалеч от светлините на градовете. Понякога полярните сияния наоколо до хоризонта могат да бъдат снимани, даже и да не се виждат с просто око.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР