Тази седмица събитията донесоха добра новина за българските медии -

...
Тази седмица събитията донесоха добра новина за българските медии -
Коментари Харесай

Не на дъното, но още в медийното блато

Тази седмица събитията донесоха добра вест за българските медии - не се беше случвало от доста от дълго време. В класацията на интернационалната организация " Репортери без граници " България се придвижи с над 20 места нагоре и към този момент не е страната в Европейски Съюз с най-лошо положение на медийната независимост. Това е първият път от девет години насам, в който се регистрира, че ситуацията тук се усъвършенства. Откакто на власт пристигна ГЕРБ, свободата на медиите тук непрестанно се разваляше.

Сега ГЕРБ не са на власт и ситуацията с медиите се усъвършенства и това демонстрира неприятната страна на тази другояче добра вест. Българските публицисти не са станали по-свободни, просто натискът върху тях сега е по-малък. Хората от новото политическо потомство, което смени Бойко Борисов и антуража му, наподобява, са няколко степени по-цивилизовани и имат чувство за мярка.

Но в това време в ерата " Пеевски " израсна цяло едно потомство публицисти, които привикнаха, че да се навеждат на властта и да се държат като мисирки е нещо обикновено за тази специалност. И сегашният прозорец е техният късмет, а и на специалността, да осъзнаят същинското предопределение на свободната публицистика.

Защото на следващия ден може се случи нещо друго. Българският медиен пазар сега даже е доста по-консолидиран, в сравнение с беше по времето на Борисов и Пеевски. През последните години към БТК и " Йеттел " се концентрира сериозна част от медийната благосъстоятелност - те имат двете най-големи медийни групи. В тази към " Нова телевизия " бяха приобщени съвсем всички медийни активи на Делян Пеевски - малките екрани, вестници и радиостанции.
Реклама
Смяна на политическата обстановка в противоположната посока или пък промяна на собствеността в телекомите носи голям риск за българската медийна независимост., с цел да се подсигурява, че островите на журналистическа самостоятелност ще става от ден на ден и все по-големи.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР