Тази седмица гигантът в търговията на дребно Carrefour обяви, че

...
Тази седмица гигантът в търговията на дребно Carrefour обяви, че
Коментари Харесай

Френски супермаркети и бензиностанции замразяват цените

Тази седмица колосът в търговията на дребно Carrefour разгласи, че ще остави цените на над 100 съществени продукта без смяна в идващите 100 дни. Списъкът от продукти включва зърнени закуски, кафе, консервирани зеленчуци, прахуляк за пране и бебешки пелени.

От компанията, която има над 1 400 магазина във Франция, оповестиха, че замразяването на цените е част от " антиинфлационното й предизвикателство ", само че допълниха, че цените на доктрина биха могли да се покачат още веднъж, в случай че митата върху избрани артикули се усилят.

Инфлацията при потребителските цени във Франция набъбна до 6.8% за 12-те месеца до юли, съгласно формалната статистика.

Изявлението на Carrefour идва откакто E.Leclerc, друга френска верига супермаркети, разгласи предишния месец, че ще ограничи цените на над 230 съществени продукта до началото на декември, удължавайки замразяването на цените на 120 продукта, оповестено през май.

В последните седмици енергийният колос TotalEnergies също предприе ходове, с цел да защищити водачите от мъчителните нарастване на цените на горивата.

Миналия месец компанията разгласи, че ще намали до началото на ноември цените на бензина за клиентите на всичките си френски бензиностанции с 0.20 евро на литър в съпоставяне със международните пазарни цени и с 0.10 евро на литър от ноември до края на годината. Това е в допълнение намаляване към финансираната от държавното управление отстъпка от цената на дребно на горивата.

През април френското държавно управление намали цената на бензина и дизела с до 0.18 евро на литър до края на август. Субсидията нараства до 0.30 евро на литър през септември и октомври, преди да падне до 0.10 евро на литър до края на годината. Тя се изплаща на производителите на горива, които по-късно я оферират на потребителите по бензиностанциите.

Опозиционните партии в страната приканиха за налог върху несъразмерните облаги на енергийните компании, само че държавното управление устоява на тези апели, съгласно френското издание Le Monde.

TotalEnergies разгласи 10.6 милиарда $ облага за първото полугодие на 2022 година, което е с 92% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година на фона на повишаването на енергийните артикули, напомня CNN Business.

През юли Европейската централна банка (ЕЦБ) подвигна лихвите за първи път от 11 години в опит да помогне за ограничението на повишаването на цените в еврозоната, измежду които е и Франция. Инфлацията в еврозоната доближи рекордните 8.9% през юли.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР