Тази събота в предаването Европейци ще поплуваме покрай красивите малтийски

...
Тази събота в предаването Европейци ще поплуваме покрай красивите малтийски
Коментари Харесай

Тази събота в Европейци: Лодките Луцу в Малта и новият облик на Ченгене скеле в Бургас

Тази събота в предаването " Европейци " ще поплуваме около красивите малтийски заливи с неповторимите лодки Луцу. А по-късно ще се върнем назад в България, с цел да забележим по какъв начин рибарското населено място край Бургас ще се трансформира в нещо по-красиво даже от Венеция. Как инвестицията от Европа съхранява рибарските селища в Малта и България - описват Милена Кирова, Татяна Йорданова и операторът Станислав Ангелов.

Танцуват с вълните още от времето на античните финикийци - Луцу - обичайните лодки на Малта.

Тази лодка е на моя пра-пра-дядо. И е някъде на 95 години. Рибар съм откогато се помня. Като бях малко момче, ходех за риба с татко ми след учебно заведение. Харесвам тази работа. Това е независимост, споделя Чарли.

Залив като от картина на художник, а в него вълните леко поклащат лодките Луцу. Има ги единствено тук в Малта. Ярки - боядисани в жълто, в синьо, в зелено, в алено, те гледат право към хоризонта.

Тези очи са за шанс. Това са очите на Озирис - това е гръцкото име на египетски господ, който оказва помощ да имаме триумф при ловенето на риба, споделя Антоан Аквалина, който също е риболовец.

Обратно у нас - риболовците имат свое обичано място - селището Ченгене скеле.

Това си беше едно тресавище.Нито ток, нито вода, нито превоз нищо. Запретнахме си ръкавите, електрифицирахме региона, водоснабдихме си го. И по този начин оцеля селището, споделя Димитър Янчев, риболовец.

След години битка с капризите на хората и природата Ченгене скеле към този момент е уютно. С 3 млн. лв. Европа ще помогне да стане още по-гостоприемно за гости. Но локалните имат специфични условия към Европа.

Хората в рибарското населено място знаят всички улици наизуст, тъй като те са единствено 8 и всяка една от тях си има име. И в случай че зависи от локалните, тези улици в никакъв случай няма да бъдат асфалтирани, тъй като те държат селището да си остане достоверно.

Според всички планове Ченгене скеле ще бъде тъкмо каквото хората го желаят. Достатъчно цветно без да губи нито камъче от достоверността си.

Европейци " е план на Българската национална телевизия, който споделя къси истории на хора от цяла Европа. Хора, които с концепциите и мисленето си трансформират света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху истинската мисъл, огромните и смели хрумвания, които се трансформират в печеливши формули. Предаването ще демонстрира лицата на смяната в Европа и ще споделя по съвременен образен метод техните истории. Рубриката се излъчва с поддръжката на Европейския съюз.

Гледайте " Европейци " всяка събота незабавно след централните вести на Българска национална телевизия 1 в 20 ч.

Репортери: Милена Кирова, Татяна Йорданова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР