Тази нощ – в нощта срещу Еньовден, звездите слизат на

...
Тази нощ – в нощта срещу Еньовден, звездите слизат на
Коментари Харесай

Утре е Еньовден, тази нощ небето се отваря и се случват чудеса!

Тази нощ – в нощта против Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна мощ, споделя поверието. В нощта против Еньовден билките имат най-голяма мощ, всяка магия хваща и всяко врачуване се сбъдва. А, с цел да сте здрави през цялата година, не пропускайте на следващия ден, на Еньовден, рано сутринта, преди изгрев слънце, да се измиете в течаща вода или да се отъркаляте в росата.

Това са част от поверията, свързани с Еньовден – денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници в националния календар на българина. С него са свързани доста вярвания за слънцето, водата и лечебните растения, счита се за патронен празник на билкарите.

Еньовден се празнува на 24 юни, когато Православната черква отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, именуван още Предтеча. На празника на Йоан Кръстител, предсказал идването на Спасителя Исус Христос, християнският свят се отдава на езически ритуали – къпане, прескачане на огън, танци, гадаене, бране на билки и вълшебства за изобилие.

Според публикуваното вярване, в среднощ против Еньовден небето се отваря – стават чудеса, само че и черни вълшебства. Сънищата са оракулски. От мястото, където има заровено благосъстояние, излиза наследник пламък. Звездите слизат на земята и се къпят в застиналите талази на морето. Вярва се, че преди да “тръгне към зима”, слънцето се окъпва в изворите и реките и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада от него, е с особена магическа мощ.

Затова през тази нощ водата в реките и кладенците на този ден е лечебна и магическа. След като се изкъпе във водите, слънцето поема своя противоположен път към зимата. Народът има вяра, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето “трепти” и “играе”. И който види това, ще бъде здрав през цялата година.

Всеки преди изгрев слънце би трябвало да се измие с лековитата роса или течаща вода, споделя народът ни. Точно по изгрев слънце би трябвало да се обърнете с лице към него и през рамо да наблюдавате сянката си. Отразява ли се тя цяла, индивидът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се на половина – ще боледува.

 Weheartit

В крайморските региони настояват, че морето “спира да се движи” и също се къпят в него. Нощта против Еньовден е изпълнена с особена мощ и тайнства. Вярва се, че в нея билките са най-лековити, по тази причина рано заран на Еньовден моми и дами, врачки, баячки и магьосници събират билки, които употребяват за лек и вълшебства през цялата година.

На първо място измежду тях е еньовчето, също комуника, иглика, маточина. Народните вярвания настояват, че по индивида вървят 77 и половина заболявания. За 77 заболявания има лек, единствено за половинката болест – няма. Всъщност, и за нея има половин билка, само че нея единствено отдадени билкари могат да намерят в потайната доба на еньовденската нощ и да употребяват.

 билки цветя гора Thinkstock

В нощта против Еньовден лечебните треви се “откупуват” от самодивите със специфичен ритуал. Жените подреждат в кръг кошниците с набраните вълшебен растения и играят към тях “сключено хоро” в цялостно безмълвие. От билките се вършат еньовски китки и венци, вързани с червен конец, които през годината се употребяват за лечение. Някъде китките са толкоз, колкото са хората в фамилията, назовават ги на тях и ги оставят през нощта на открито. На сутринта гадаят за здравето на този, на който е наречена китката. После ги окачват из къщата и през годината ги употребяват за лечение. С тях кадят болните или ги окъпват с вода, в която са топили китките.

С тревите и цветята, набрани на празника, се увива и огромен еньовски венец, през който всички се провират за здраве. Той също се резервира и се употребява против заболяванията.

 билки цветя гора Thinkstock

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР