Тази нощ настъпва първото от четирите явления Суперлуна, които ще

...
Тази нощ настъпва първото от четирите явления Суперлуна, които ще
Коментари Харесай

Тази нощ Суперлуната ще бъде 14 000 мили по-близо до Земята

Тази нощ настава първото от четирите феномени Суперлуна, които ще следим през 2023 година
Прочетете още
Лунното шоу през юли обаче ще наподобява по-ярко на нощното небе от всяко друго пълнолуние тази година, оповестява CNN.

" Суперлуна се следи, когато Луната наподобява по-голяма, погледната в вероятност от Земята ", изяснява доктор Шанън Шмол, шеф на планетариума " Ейбрамс " в Мичиганския държавен университет.

" Тъй като Луната обикаля към Земята, тя не е идеална окръжност. Така че има точки в орбитата ѝ, в които тя е малко по-близо или малко по-далеч от Земята. ", добавя ученият.

Когато небесното тяло доближи етапа на пълнолуние в точка от пътя си, в която е по-близо до Земята, то наподобява малко по-голямо и настава суперлуние.

Въпреки че разликата в размера на Суперлуната и типичното пълнолуние може да не се забележи незабавно с просто око, първото лятно пълнолуние ще бъде по-ярко и ще се намира на 224 895,4 благи (361 934 км) от Земята.

Пълнолуния и суперлуния за 2023 година: Докато през множеството години има 12 пълнолуния, през 2023 година те ще бъдат 13.

Освен на 3 юли, през август ще има още две Суперлуни, а четвъртата и последна за годината ще изгрее на 29 септември.

Частично лунно затъмнение ще има на 28 октомври. Само част от Луната ще премине в сянка, защото Слънцето, Земята и Луната няма да се изравнят изцяло.

Това отчасти затъмнение ще може да се следи в Европа, Азия, Австралия, елементи от Северна Америка и огромна част от Южна Африка, добавя CNN.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР