Тази криза създава заплаха за сигурността не само на България

...
Тази криза създава заплаха за сигурността не само на България
Коментари Харесай

Президентът смята руските войски край Украйна за заплаха

Тази рецесия основава опасност за сигурността освен на България и на нашия район, а на цяла Европа. Това е рецесия с световни измерения. Там разговорът се води на най-високо равнище - сред Съединени американски щати и Русия, НАТО и Русия, Европейски Съюз и Русия, разяснява президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в отговор на въпрос дали скупчването на съветски войски по границата на Украйна заплашва националната сигурност на България.

България е част от напъните за понижаване на напрежението и деконфликтност. Всички би трябвало да работим по този начин, че да се избегне военно решение на тази рецесия. Не може да има военно решение, може да се търси решение по дипломатически път и тук са впрегнати всички старания, разяснява президентът.

Заради напрежението към Украйна България разгласи, че е подготвена да одобри войски от партньорски страни в НАТО, само че в границите на обща батальонна бойна група, в която да е рамкова страна и хазаин. Идеята е в групата да бъдат включени и военни от други страни, които да оказват помощ и за превъзмогването на дефицитите в българската войска.

Съединени американски щати към този момент изпратиха спомагателни сили в Полша и Румъния, само че България остана отвън тези проекти поради позицията си.

" Естествено е, че батальонната бойна група не може да реши проблемите на нашата национална сигурност, само че нейното създаване е значимо, тъй като то значи, че можем да работим дружно с нашите съдружници, можем дружно да образуваме нужните качества, да запълваме дефицитите, които имаме през годините по дадени решения или липса на решения и на поддръжка за построяването на Българската войска, и по този начин дружно да демонстрираме, че можем да отговорим на всяка рецесия ", сподели Радев.

По думите м в НАТО има явен развой по обмисляне и добави, че страната ни е предоставила и е подхванала един еластичен и отворен метод. Президентът уточни още, че за батальонната бойна група се приказва доста, само че не доста хора имат изясненост какво съставлява, какви са структурата, числеността, функционалностите, дилемите ѝ.

Началникът на защитата Емил Ефтимов напомни, че такива бойни групи има в Полша и балтийски страни. България обаче упорства тя да е рамкова страна, а не някоя от по-големите и съвременни армии в НАТО, каквато е нормалната процедура.

Радев разяснява още, че най-голямата опасност за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите на Въоръжените сили и нашите съюзни задължения

Той свика идната седмица съвещание на Консултативния съвет за национална сигуност (КСНС) поради положението на армията.

Декларацията на новото държавно управление, че гарантирането на нашата национална сигурност ще се гради върху конституционните отговорности на Българската войска би трябвало да бъде подплатено с ясни задължения, с ясни визии и поддръжка по какъв начин тъкмо ще развиваме нашите Въоръжени сили и по какъв начин ще ги осигуряваме, сподели президентът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР