Тази книга е отчаян опит да се съхрани все по-тънката

...
Тази книга е отчаян опит да се съхрани все по-тънката
Коментари Харесай

„Хиатус - сблъсък между руския и българския поглед върху българите

„ Тази книга е обезверен опит да се запази все по-тънката културна пътечка сред нашите два острова – Тракия и Русия. Не на земята, а в облаците. По нея като по въже, опънато над пропастта, вървят един против различен двама въжеиграчи, единият от които – а нерядко и другият, в положение на леко замайване “ – написа в писмо до известния български стихотворец и публицист Георги Борисов не по-малко известният в Русия белетрист Анатолий Корольов.

И си задава въпросът: – „ Как ще завърши тяхната среща по средата на пътя? “

Най-важното достойнство на този необикновен по своята форма и наличие ръкопис, озаглавен още по-причудливо: „ Хиатус. До пъпа на Земята и назад “, е конфликтът сред съветския взор на Корольов върху българите (понякога поизкривен от срещата на руснака с неразбираеми реалии или от желанието му да идеализира) и този на Георги Борисов, който ту внезапно му се опълчва, ту се пробва да го приземи, описвайки нравите на сънародниците си и на техните „ по-големи съветски братя “.

Основният роман се води от Корольов, който наблюдава две изпълнени с комизъм и превратности пътешествия към „ пъпа на Земята “, където съгласно него от хилядолетия дреме неразкритата мистерия на битието и на оракула, който управлява орисите ни.

Борисов следи думите му и се намесва, когато въображението на съветския публицист надвиши случайно видяното или преднамерено пояснява, с цел да внесе разяснения, добави стихове и по собствен метод възвиси. Или най-„ прозаично “ принизи:

Няма самочувствие днешният българин, сплескан му е фасонът, само че не тъй като подобен стана животът и се изпълни с разбойници, те и преди го колеха и бесеха, а тъй като одобри да го мачкат и ритат в главата довчерашните най-долни доносници и правилни бодигардове на същите тези главорези, които му я изпразниха, само че я оставиха на раменете му да ги загатва с трогване!

И за каква още горделивост да си приказваме, защо достолепие, когато по техен и ваш руски образец той напълно се отучи от труд. „ За толкоз пари – рече и гордо отсече – толкоз! “ И избра да проси, краде, продава и препродава – себе си, бащин край, родните си деца, само че – за жълти стотинки да не работи, а наеме ли се да свърши нещо, да е на спекулация, за едно лято да натрупа що се касае за 100!

Роба по душа единствено парите могат да създадат свободен.

Трудно е да се дефинира жанрово двойният роман в „ Хиатус ”. Замислен като пътепис – в духа на ироничния абсурдизъм, той ни предлага тъничък и бездънен с предизвестията си разбор на комплицираните връзки сред Русия и България, на действителната политическа и обществена конюнктура, през която все по-застрашително прозират кълновете на новия международен ред… В същото време Корольов и Борисов са и създатели, и герои на своя роман, а историята, която описват, си остава в полето и на художествената литература, и на високата есеистика, и надалеч не може да бъде наречена документална, въпреки да разказва действителни събития и герои.

Ето единствено някои от имената, които читателят ще срещне на страниците на тази неизмеримо жива и скъпа със своите свидетелства книга: Радичков, Светлин Русев, Георги Чапкънов, Светлозар Игов, Божана Апостолова, Борис Роканов, Михаил Вешим, Стоян Цанев, Стефан Димитров, Бойко Цветанов, Пламен Масларов, Георги Коритаров, Юз Алешковски, Василий Аксьонов, Виктор Ерофеев, Владимир Шаров, Евгений Попов – та чак до тези на Путин, Тодор Живков, Доган, Симеон Втори, Бойко Борисов, Слави Трифонов…

Героите-писатели неслучайно избират заглавието „ Хиатус ” за общата си книга – с нея те сякаш изследват междинните пространства, пробват се да запълнят празнините и да намерят смисъл там, където нормално не търсим подобен. Какво да вземем за пример кара Корольов, пътувайки из България, да повтаря: „ Ах, каква земя сме изгубили! ” или „ Всичко това тук е било Русия! ”, а спътниците му да го сервират и язвително да му се присмиват? Или откровеното предпочитание на руснака да призове към повече законна горделивост и достолепие българите, до момента в който те по никакъв начин не се нуждаят от тях. Или най-малко не ги търсят там, където би било елементарно да я открият.

На полето на книгата Корольов и Борисов водят разговор – подават си реплики, дават отговор двусмислено, влизат в разногласия оттатък времето и пространствата, които лежат сред тях.

Ироничният, от време на време странен, а тук-там извънредно сериозен (при Г. Борисов) взор на двамата писатели е друг от всичко, което до този миг сме чели на български за българите. Подобно е и описанието на Русия от последните години – тъмно и надалеч не ласкаво за властта там. Това прави книгата, която обгръща един интервал от съвсем двайсет години – до нахлуването на Путиновата войска в Украйна, единствена по своя жанр в нашето книгоиздаване.

Представянето на " Хиатус. До пъпа на Земята и назад " е на 30 май, от 18.00 ч, Книжен център " Гринуич " - София, бул. Витоша 37.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР