Тази и миналата година нямаме регистрирани случаи на западнонилска треска.

...
Тази и миналата година нямаме регистрирани случаи на западнонилска треска.
Коментари Харесай

Тодор Кантарджиев: Няма данни за западнонилска треска у нас

Тази и предходната година нямаме регистрирани случаи на западнонилска тресчица. Това сподели в предаването " 12+3 " шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Националната референтна лаборатория има потенциала да прави проучвания за болестта, само че това се постанова в дребното случаи на зараза на централната нервна система, разясни той.

Тази година вирусните енцефалити и вирусните менингити са два пъти по-малко от миналогодишните, добави проф. Кантарджиев: " Засега няма данни за появяването на западнонилска тресчица, с нейните тежки засягания на централната нервна система и вероятно – заплаха за живота – това, което го има в Румъния, Гърция, Сърбия,  Унгария и някои други европейски страни. "

Инкубационният интервал на болестта е от една до три седмици. Заразяването всекидневно се случва при започване на лятото, само че признаците се демонстрират по-късно. " Най-много са случаите в края на лятото. 80% от хората не схващат, че в тях се развива западнонилската тресчица, 20% получават неразположение няколко дни, 3-4 дни температура, може да се появи болежка по мускулите, по ставите, и единствено на към 200 ухапани един може да развие инфектиране на основния мозък ", разясни експертът.
Най-важното съгласно Кантарджиев и да се взимат ограничения против комарите, тъй като този тип тресчица се придвижва при захапване от комари. Той посъветва да се употребяват репеленти за кожата и облеклата, комарници за прозорците и отблъскващи насекомите устройства. Кантарджиев уточни още, че родителите не трябва да водят децата си тук-там, където вечер се събират доста комари.

Мерките се взимат още през пролетта, когато за понижаване на броя на комарите се третират заблатените места, увери проф. Кантарджиев:

„ Мерките против комарите би трябвало да се взимат тогава, когато яйцата и ларвите на комарите са във водоемите. Най-важното, което би трябвало да вършим в този момент, след тези дъждове, е да не позволяваме покрай жилищата застояла вода – в бидони, кофи, локви, тъй като комарите се излюпват през цялото лято. “
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР