Тази година тя се пада на 4 ноември. Задушница се

...
Тази година тя се пада на 4 ноември. Задушница се
Коментари Харесай

Съдбовен Ден В Православния Календар! Днес Отбелязваме Архангеловата Задушница! Ето Какво Повеляват Традициите

Тази година тя се пада на 4 ноември. Задушница се назовават дните в годината, в които се прави помен в чест на умрелите. По традиция през тези дни християните измолват Господ да елементарни греховете на нашите близки покойници.

На Архангелова задушница почитаме и паметта на бойците и офицерите, които са жертвали живота си за свободата на България, заради което денят е прочут още като Мъжка задушница. Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи. На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя.

В предишното най-възрастната жена преливала гроба с алено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – предписание се три кръга по края на гроба. Върху гроба на умрелите палим свещ, която е знак на нашата религия, а пламъкът припомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на умрелия. Много хора оставят и храна (т.нар. подавки) върху упокойното място, само че съгласно църковния канон това е погрешно.

По традиция във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави обща панихида за умрелите. Носи се храна, която се освещава по време на службата и по-късно се раздава на присъстващите.

Миряните може да запишат в църквата имената на своите починали близки и родственици, които след това свещениците изчитат по време на общата панихида, която се отслужва, измолвайки покой за душата им на оня свят.

Трябва обаче да се записват имената единствено на тези покойници, които приживе са били кръстени. На Архангелова задушница се вършат общи трапези, написа Блиц. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, по тази причина на общата софра на гробищния парк се слагат седем разнообразни ястия (между които обичани на починалия), с цел да „ чуят “ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР