Тази година с актуализацията на бюджета вероятно ще се наложи

...
Тази година с актуализацията на бюджета вероятно ще се наложи
Коментари Харесай

Социалният министър с обнадеждаващи новини за минималната работна заплата

Тази година с актуализацията на бюджета евентуално ще се наложи да помислим за още една актуализация на минималната работна заплата, каквито стремежи се чуха от доста страни. Отговорът на страната е, че това е допустимо при разискване със обществените сътрудници, при реализиране на единодушие и при изискване, че инфлацията изпреварва минималната работна заплата. Това сподели пред Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

Той се съгласи, че равнищата на инфлацията са високи и че минималната работна заплата би трябвало да пораства.

Притеснението на работодателските организации е, че няма явен и прецизен механизъм за установяване на тази минимална работна заплата. В съдружното съглашение е записано създаването на подобен механизъм и ние сме си дали период до 2022 година да бъде подготвен.

" Очакваме напълно скоро да бъде призната европейската инструкция за съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз, в която ще бъдат разказани някакви правила при определянето й и ние, транспонирайки директивата в нашето законодателство, би трябвало да се съобразим с нея ", уточни общественият министър.

Той призна, че българите са с най-ниските приходи в Европейски Съюз. Увери, че се работи по тактиката по приходите, залегнала в съдружното съглашение.

" Добрият живот за българина, високите приходи минават през непоклатимост на стопанската система ", акцентира министър Гьоков и добави, че рецесиите, подбудени от коронавирус, а в този момент и от войната в Украйна, оказват въздействие върху нашата стопанска система и държавното управление търси въздможности да подкрепят българския бизнес, с цел да може той да заплаща съответни заплати на своите служащи.

Правителството стартира да компенсира бизнеса поради високите цени на тока и ограниченията се правят оценка от бизнеса, съобщи той. Един от триумфите на това държавно управление е това, че задържа безработицата на толкоз ниски равнища.

Работи се по законодателство, което да е в поддръжка на хората, които ще имат потребност от помощ при излизането на семействата на свободния пазар на ток, сподели още министър Гьоков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР