Тази година ноември е с най-високите средни температури в глобален

...
Тази година ноември е с най-високите средни температури в глобален
Коментари Харесай

Ноември 2020 г. – най-топлият в инструменталната история

Тази година ноември е с най-високите междинни температури в световен аспект, като още веднъж най-голяма позитивна особеност има в Арктика и Сибир, като концентрацията на морски лед в Арктика е на второ място по най-малка повърхност. В България междинните температури бяха към нормата, до момента в който Европа регистрира най-топлата есен в историята.

Според систематизираната информация от европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура през ноември 2020 година в световен проект е с 0.77 °C по-топъл по отношение на общоприетия климатологичен интервал (1981–2020 г.). Тазгодишният октомври е с 0.13 °C по-топъл от рекордьорите досега 2016 година и 2019 г. 

По света

В районен проект ноември 2020 година е с най-голямо позитивно отклоняване от нормите в полярните региони на северното полукълбо (фиг. 1). Най-голяма още веднъж е аномалията над Северния ледовит океан и огромни елементи от Сибир. Подобни аномалии се следят и към Беринговия пролив и прилежащите му суши, над Скандинавския полуостров и към Тибетското плато. В Австралия тази година регистрират рекордно топъл ноември от началото на инструменталните измервания на континента. По-топло от естественото е и в огромна част от Антарктида. 

Обширна и мощна област на високо налягане с център над Казахстан стана причина за дълги студени интервали в елементи от Централна Азия. Районът източно от Каспийско море означи сензитивна негативна особеност от порядъка на 5 °С. Между 2 и 4 °С под норма са междинните ноемврийски температури в Иран, Пакистан, Северна Индия и Западна Антарктида. Под нормата са били температурите и в Северна Канада, източните елементи на Бразилия, Южна Гренландия и Източна Сахара

Под въздействие на продължаваща Ла Ниня в Тихи океан наоколо до Екватора температурите на въздуха остават по-ниски от нормалните. По-студено е било и над елементи от Южния Атлантик и южната половина на Индийския океан, до момента в който над останалите водни сектори е било над норма.

Европа

В Европа месец ноември 2020 година има позитивна особеност 2.2 °C над междинната за интервала 1981-2010 година Това е с 0.2 °C по-ниска стойност от най-топлия досега ноември 2015 година и е тъкмо толкоз, колкото и ноември 2009 г. 

В районен проект релативно най-топло на Стария континент е било на Скандинавския полуостров (фиг. 2). В Норвегия, Швеция и Финландия ноември 2020 година е най-топъл в историята на страните, като базата данни в тези страни води началото си от края на XIX и началото на XX в. Над съвсем целия континент се регистрират позитивни аномалии като се изключи дребни елементи от Балканите, където температурите са били към и малко под нормата. 

В нашата страна ноември 2020 година е едни от дребното месеци в последно време, който във връзка с междинните температури е в норма по отношение на интервала 1981-2010 година С изключение на планинските региони, които са с позитивна особеност от 1 до 2 °C, а останалата част на страната се вмества с отклоняване близо до нормата. Дори има региони, като междинното течение на река Струма и някои низини, в които междинната месечна температура за ноември е по-ниска с повече от градус от междинната, т.е. в тези елементи месецът е бил леден. 

Есен 202 0 година

Ноември е последният месец на климатичната есен, която включва и месеците септември и октомври. Изминалата есен 2020 година е най-топлата за Европа с 1.9 °C позитивна особеност по отношение на нормата. По този метод се надминава върха на есен 2006 година с 0.4 °C (фиг. 3).


Фиг.3. Отклонение на междинната температура на въздуха за есен (септември, октомври, ноември) 2020 година по отношение на нормата за 1981-2010 година в Европа от 1979 до 2020 година Източник: C3S/ECMWF

Есента тази година е с огромна позитивна особеност в Сибир и Арктика, като това неизбежно се отразява и на площите заети с морски лед. След рекордно ниското равнище през октомври 2020 година, морският лед в Арктика през ноември 2020 година е към 9 млн. км 2  и е на второ място по най-малка повърхност след ноември 2016 година, като разликата не е огромна (фиг. 4.). На трето място остава ноември 2012 г. 

Ледена завивка


  Фиг.4. Отклонение в % на покритата с морски арктичен лед повърхност по отношение на нормата за 1981-2010 година Средната повърхност с морски лед за интервала 1981-2020 година е 10.6 млн км 2    Източник: C3S/ECMWF

В Антарктика площта на морския лед за ноември 2020 година се равнява на междинната за интервала 1981-2010 година, само че в районен проект има огромни разлики. Над междинната е концентрацията на морски лед в моретата Рос, Уедъл и Амундсен, до момента в който в морето Белнгсхаузен, както и в частта на Индийския океан площите с лед са под междинните. 

Ноември 2020 година продължи възходящата наклонност на позитивни аномалии на междинните температури в световен мащаб. Според предварителните оценки за 2020 година ще бъде в топ 3 на най-топлите години от доиндустриалната ера до през днешния ден. Това ще ускори нуждата от взимане на незабавни ограничения и най-много използването им във връзка с реализиране на въглеродна индиферентност за закъснение покачването на температурите. 

Автор: Симеон Матев / Климатека

В обявата са употребявани материали от: 

- https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-november-2020

- https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-november-2020

- https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

- www.stringmeteo.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР