Тази година коледните базари на много места в Европа изненадват

...
Тази година коледните базари на много места в Европа изненадват
Коментари Харесай

Хотдог по 21 евро - коледните базари удариха нови рекорди

Тази година коледните базари на доста места в Европа изненадват посетителите неприятно - с шокиращи цени. В центъра на Будапеща да вземем за пример обичайният гулаш се продава за 12 евро, а елементарен хотдог се предлага за над 21 евро, оповестява Euronews. Скъпотиятата провокира голямо неодобрение у хората и вълна от изявления в унгарските медии. 

Някои издания направиха съпоставения с коледните базари в прилежаща Австрия и откриха, че във Виена, която се намира на към три часа път с трен, е по-евтино. 

За Унгария се знае, че е в клопката на високата инфлация и към този момент много месеци е в челото по повишаване на живота в Европейски Съюз, само че в действителност цените са празнично " надути " из цяла Европа. 

На коледния пазар в Ливърпул чаша греяно вино коства 6,50 паунда (7,50 евро), а братвурстът - 8 паунда (9,30 евро). В Йорк хамбургер и картофки излизат 14 евро. В Лондон хотдогът е към 9,90 евро.
В Единбург хамбургери се продават по 12 паунда (14 евро), а греяното вино се сервира против 8 евро. Човек може да си докара допълнително самозабравяне, като си купи билет за Виенско колело -  " единствено " против 10 паунда (11,60 евро). В социалните мрежи дефинират тези цени като скандални и " полудели ".

И в Германия инфлацията смущава празничното въодушевление. Посетител на коледен базар във Франкфурт разгласява в обществените мрежи фотография на наденичка, струваща 6 евро, съпроводена с коментар " цените са скочили до небето ". Телевизионният канал RBB откри, че на базара в Шпандау порциите са поскъпнали с към 1 евро по отношение на предходната година. При себестойност сега към 2,70 евро братвурстът няма по какъв начин да се продава по 3,50 евро, както е било преди, изясняват търговците.

Осезаемо повишаване има и във Франция. Проблемът не е единствено в покачването на цените на храните и напитките, само че и във повдигането на таксите, разяснява BFM TV. Организаторите на празнични борси съществено са вдигнали тарифите за комерсиална повърхност, което неизбежно се отразява на цените на щандовете.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР