Тази година класацията отрежда на България 71-во място - изкачваме

...
Тази година класацията отрежда на България 71-во място - изкачваме
Коментари Харесай

Репортери без граници: Дезинформацията е основна заплаха за свободата на медиите

Тази година класацията отрежда на България 71-во място - изкачваме се с 20 позиции
Политическа агитация, икономическа операция, подправено наличие, генерирано от изкуствен интелект - дезинформацията в най-широкия смисъл на думата е съществена опасност за свободата на медиите по света, предизвестява организацията " Репортери без граници " (РБГ) в 21-вата си годишна ранглиста, в която най-високо оценената страна е Норвегия, а най-ниско - Северна Корея (КНДР), отбелязва Франс прес.

И двете страни резервираха позициите си от предходната година.

Като цяло изискванията за упражняване на публицистика са неприятни в 7 от 10 страни, демонстрира класацията за тази година, която обръща особено внимание на последствията от дезинформацията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според РБГ в две трети от 180-те оценени страни експертите, които способстват за правенето на класацията, " оповестяват за присъединяване на политически артисти " в " масирани акции за дезинформация или агитация ". Такъв е казусът с Русия, Индия, Китай и Мали.

В по-широк проект тази ранглиста акцентира заблудите, които се популяризират в цифровите медии. Цяла промишленост " прави допустимо производството на дезинформация, нейното разпространяване или увеличаване ", изяснява Кристоф Делоар, общоприет секретар на неправителствената организация. Според него това е казусът с " ръководителите на цифрови платформи, които не се интересуват от разпространяването на агитация или подправена информация ". Типичен образец за това е " притежателят на Туитър Илон Мъск ".

Друг феномен е подправеното наличие, основано от изкуствени интелекти (ИИ). Изкуственият разсъдък Мидджърни (Midjourney) " който генерира изображения с доста висока разграничителна дарба, зарежда обществените мрежи с все по-правдоподобни имитации ", показва организацията, като показва подправени фотоси от ареста на Доналд Тръмп, станали извънредно известни.

Свидетели сме и на " огромна манипулативна продукция " от профилирани компании, от името на държавни управления или компании.

През февруари тази година обстойно следствие на колектива от проверяващи публицисти " Забранени истории " разкри активността на израелска компания, наречена " Екип Хорхе ", която е профилирана в дезинформацията.

Всички тези " неописуеми манипулативни качества се употребяват за подкопаване на тези, които въплъщават качествената публицистика, като в това време отслабват самата публицистика ", предизвестява " Репортери без граници ".

" Достоверната информация бива заглушавана от поток от дезинформация ", споделя Делоар, който счита, че " хората все по-малко осъзнават разликите сред същинското и подправеното ".

" Едно от главните провокации е да се възстановят демократичните правила на този великански пазар на внимание и наличие ", добави той.

В класацията максимален спад се следи в Перу (110-то място, спад с 33 места), Сенегал (104-то място, спад с 31 места), Хаити (99-то място, 29 места надолу) и Тунис (121-во място, спад с 27 места). Обратно, Бразилия е на 92-ро място, като се е изкачила с 18 места след напускането на след отдръпването на някогашния извънредно десен президент Жаир Болсонаро, който беше надвит от Лула на изборите в края на октомври.

Франция се е изкачила от 26-то на 24-то място. Това се изяснява най-вече " с това, че обстановката се утежнява на други места ", съгласно Делоар. Германия е на 21-во място, като е паднала с пет места поради " рекорден брой прояви на принуждение и арести на публицисти ".

В районните ранглисти " районът на Близкия изток и Северна Африка остава най-опасен за публицистите ", а Европа - с най-хубави условия.

Световният показател на свободата на печата се изготвя от " Репортери без граници " въз основата на " количествено изследване на злоупотребите, осъществени против публицисти ", от една страна, и " качествено изследване ", от друга. Последното се основава на " отговорите на стотици специалисти по свободата на печата (журналисти, учени, правозащитници) на 100 въпроса ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР