Тази година Китай е в разгара на бум на технологиите

...
Тази година Китай е в разгара на бум на технологиите
Коментари Харесай

Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай представя бъдещето развитие на индустрията

Тази година Китай е в разгара на взрив на технологиите и като цяло на целия бранш за изкуствен интелект (AI), който сподели голям капацитет за прекрояване на втората по величина стопанска система в света. Над 30 авангардни продукта, в това число огромни езикови модели с надълбоко образование (deep-learning large language models )и хуманоидни роботи с общо предопределение вършат своя дебют на Световната конференция за изкуствен интелект (WAIC) 2023 в Шанхай. Експерти от промишлеността считат, че революцията на AI бранша в Китай показва решимостта на страната да тласне напред цифровата стопанска система и е една от първите крачки от нова индустриална гражданска война. AI технологиите трансформират необятен набор от промишлености, като инжектират спомагателен подтик на напредък както в китайската стопанска система, по този начин и в международната.

Над 400 компании взеха присъединяване в конференцията в Шанхай тази година, заемайки изложбена повърхност от 50 000 квадратни метра.

Откакто ChatGPT завладя света в края на предходната година, китайските софтуерни колоси и доста стартъп компании бързат да се причислят към конкуренцията в областта на изкуствения разсъдък. Китай към този момент има 79 огромни езикови модела на AI, като явен знак за смисъла на това в бъдеще е, че доста открити колоси, в това число Baidu, Alibaba, Tencent, Meituan и iFLYTEK, също към този момент създават или даже са използвали в процесите си своите модели.

Китайската AI промишленост отбелязва взрив на развиване, като мащабът на главната промишленост е 500 милиарда юана (около 69 милиарда щатски долара), а броят на AI предприятията надвишава 4300. Това показа на конференция заместник-министърът на индустрията и информатизацията Шу Сяолан. Китай форсира построяването на инфраструктура, обвързвана с изкуствения разсъдък, като общата изчислителна мощност на страната към този момент е на второ място в международен мащаб, добави още зам.-министърът.

„ Силното търсене на изчислителна мощ обезпечава голям пазар и локалните компании за чипове ще имат повече благоприятни условия, поради строгите доставки и експортни ограничавания на задгранични полупроводници “, сподели Кай Куанън, вицепрезидент на Iluvatar CoreX, компания разработчик на високопроизводителни изчислителни решения и интегрални схеми.



Главният изпълнителен шеф на „ Тесла “ Илон Мъск в четвъртък похвали развиването на китайската AI промишленост, като се обърна към Световната конференция за изкуствен интелект посредством видео връзка. Той съобщи, че чака Китай да продължи да развива мощна промишленост за изкуствен интелект в бъдеще. Лиу Хунбин от Хонконгския институт за просвета и нововъведения към Китайската академия на науките изрази сходни възгледи. „ Като се има поради броя на хората, работещи в области, свързани с AI, както и преимуществата на голямото количество данни, усъвършенстваната инфраструктура и поддържащите политики на държавното управление за развиване на бранша на изкуствен интелект, Китай ще стане международен водач до 2030 година “, сподели още Лиу.

„ Пораждайки огромен брой приложения за промишлености и научни проучвания, взривът на технологиите и нововъведенията в бранша за изкуствен интелект движи развиването на цифровата стопанска система на Китай и трансформира икономическия пейзаж като цяло. В цялата страна към този момент работят повече от 2500 цифрови и интелигентни работилници и заводи, което е помогнало за редуциране на цикъла на проучване и развиване с 20,7 % и възстановяване на успеваемостта на производството с 34,8 % “, добави още зам.-министърът на индустрията и информатизацията Шу Сяолан.

XtalPi Inc., компания за фармацевтични технологии, която утилизира потреблението на технологии за AI и автоматизация, сподели на ревюто в Шанхай свое решение за автоматизиране на създаването на медикаменти. Гу Лян, основен софтуерен шеф на компанията, сподели, че AI технологията може да помогне за превъзмогване на пречките в скоростта на химическия синтез, да усъвършенства успеваемостта на опитите за създаване на медикаменти и да редуцира циклите на създаване на нови медикаменти.



В петък Huawei пусна своя Pangu Large Model 3.0 на конференцията за разработчици на Huawei Cloud. Тази платформа за изкуствен интелект и машинно образование включва в себе си доста подмодели и към този момент има голяма стойност и се ползва в доста промишлености като финанси, произвеждане, фармацевтични проучвания и разработки, въгледобив и железопътен превоз.

„ В допълнение към приложения като диалози, писане на лирика и изобразяване, огромните модели на AI би трябвало да се ползват в области на действителната стопанска система, в това число градско развиване, финтех, биомедицина, произвеждане и научни проучвания “, сподели У Хъкуан, учен от Китайската академия на инженерните науки. Към днешна дата огромните модели на AI в Китай са посочили неправдоподобен капацитет за приложения в области като интелигентни мини, създаване на медикаменти, метеорология, електронно държавно управление, финанси, интелигентно произвеждане и ръководство на железниците.

„ В бъдеще ще се придвижим към епоха на интелигентно взаимоотношение, където хората и машините са по-безпроблемно свързани и машините са по-добре оборудвани, с цел да ни оказват помощ да изпълняваме по-големи задания “, сподели Хъ Сяодун, началник на JD Explore Academy. „ Големите модели с изкуствен интелект в последна сметка ще преминат към мултимодалност, носейки повече нововъведения и благоприятни условия за всички промишлености. “

„ Китай приема цифровата стопанска система като значимо средство за поощряване на икономическа промяна и висококачествено развиване “, сподели Тан Лан, началник на изследователския център за ръководство на киберпространството към Китайския институт за модерни интернационалните връзки.

През последните седем години Китай стана очевидец на доста нарастване на размера на цифровата си стопанска система. От 2016 до 2022 година мащабът ѝ се е нараснал с 4,1 трилиона щатски $, с общ годишен ритъм на напредък от 14,2 %. Това доближи 50,2 трилиона юана през 2022 година, което съставлява 41,5 % от Брутният вътрешен продукт на страната.

„ Дигиталните технологии водят до нов кръг от софтуерна и индустриална гражданска война и развиването на цифровата стопанска система на Китай ще продължи да основава голямо пазарно пространство и да донася доста печеливши бизнес благоприятни условия за задграничните вложители “, разяснява още Тан. „ Участието на Китай в софтуерната гражданска война също ще помогне за стимулиране на международната стопанска система. Държавите по света би трябвало да поддържат отворено и кооперативно мислене и да работят дружно за разрешаване на разликите и реализиране на консенсус за взаимно създаване на общественост на споделена орис в киберпространството. “
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР