Тази година журналистите от Прес Авто Клуб - България избират

...
Тази година журналистите от Прес Авто Клуб - България избират
Коментари Харесай

Ето кои са финалистите в конкурса "Автомобил на годината 2018" в България

Тази година публицистите от Прес Авто Клуб - България избират за 21-ви път най‐достойните и най‐добре показаните на българския пазар коли от разнообразни класове - леки, кросоувъри, екологични, многофункционални, премиум и градски. Конкурсът още веднъж има два стадия:

Първият се организира в събота, 13 януари, под формата на тест драйв на всички претенденти. В Ринг Мол се събраха 68 коли от 57 разнообразни модели, номинирани за присъединяване от 38-те публицисти, членове на Клуба, които работят в разнообразни медии по тази тематика. В продължение на 6 часа колите бяха подложени на съществени натоварвания и детайлно изследване. Днес Ви предоставяме данни за гласуването и оформянето на финалните петици в обособените категории.

Вторият стадий е формалното награждаване на спечелилите във всяка категория, определени посредством детайлно гласоподаване по точно избрани критерии и ще се случи в четвъртък, 18 януари, още веднъж в Ринг Мол. Тогава ще се разбере и кои модели ще имат правото да употребяват запазената марка и лого на Конкурса в своите прес материали и реклами през цялата 2018 година.

Конкурсът и тази година се организира с дейното подпомагане на OMV и с общителното домакинство на Ринг Мол и новият ресторант на негова територия - Roma Bene.

През последното десетилетие автомобилният пазар се трансформира с невероятни темпове. Например най-бурно развиващият се сегмент е този на дребните и компактни кросоувъри, които отхапват все по-голямо парче от пазара. Бързо настъпват и екологичните коли - електрически и хибридни. Така че е обикновено и нашият конкурс да се трансформира. До този миг давахме трофеи на коли в три съществени категории (леки, кросоувъри и многофункционални) и три подкатегории (градски, еко и премиум). От тази година тежестта на тези шест класа се изравнява. Но вкарваме и още един приз - КОЛА НА 2018 ЗА БЪЛГАРИЯ, която ще се избира всред 6-те първенци от 6-те категории, освен това в действително време, в границите на самата гала. Интересно от коя ли категория ще е първият притежател на тази купа, който точно в този момент за първи път ще бъде избран посредством гласуването на 38-те способени публицисти, работещи в тази сфера.

Безспорно най-важният въпрос си остава - какви коли ще караме у нас през тази година? Ако отчетем данните от статистиката, растежът в продажбите на нови возила през 2017 година по отношение на предходната е 25%, много по-голям от европейския. Очакванията и очакванията са тази наклонност да продължи. Ако през 2016 на всяка нова продадена кола се падаха 11 покупко-продажби с коли втора ръка, то през 2017 това съответствие е 1:8. Бавно и бавно обновяването на автопарка стартира. Но това ще е дълъг развой. От 3,5 милиона транспортни средства най-големият дял се пада на старците над 20 години - 1,34 милиона. Още 1,4 милиона са над 15 годишна възраст. Добра вест е, че и у нас към този момент е забележима смяната в настройката към екологичните коли. Например растежът при осъществените нови с чисто електрическо задвижване е 1260%! Plug-in хибридите също нарастват с внушителните 375%. Повече от два пъти скачат и хибридите, които доближават към този момент съвсем 1200 броя за година. И всичко това се случва, макар дейното безучастие на страната.

Автомобилният свят към нас се електрифицира с висока скорост. Много европейски страни имат стройно работещи стратегии за подкрепяне на обновяването на автомобилния си парк. Освен построяването на инфраструктура за зареждане, се предлага непосредствено субсидиране, в случай че промените остарялата си кола с нова екологична, отпадане на налози и такси, гратис прилагане на пътищата, гратис паркиране, позволено е придвижването в бус-лентите и други Благодарение на такава далновидна политика да вземем за пример в Норвегия към този момент съотношението в автопарка е 1/3 чисто електрически, 1/3 хибридни и единствено 1/3 с стандартни мотори.

Във Англия дизелите внезапно спаднаха и към този момент са много под 50%. И дано не се заблуждаваме, че това се случва единствено в развитите страни от Западната част на континента. Активно се работи по тази линия в Австрия, Португалия, Унгария и други страни. А може би най-активни са институциите в нашата северна съседка - Румъния. Там действат паралелно 2 стратегии и по тях можете да получите умопомрачаващо за всеки българин финансиране до 11420 евро при промяна на над 8-годишен остарял автомобил с електрически.

Крайно време е такива положителни хрумвания да проработят и у нас. И ние, публицистите, сме една от силите, които да оказваме помощ страната ни да се движи в вярната посока. Защото всички желаеме да пътуваме по-сигурно и да дишаме по-чист въздух. Още повече по-късно, което виждахме с очите си, долавяхме през носовете си и усещахме с дробовете си през последните дни.

Ето и кои са финалистите по категории в състезанието " Кола на годината 2018 ":

ЛЕК АВТОМОБИЛ

BMW 5-Series
Ford Fiesta
Honda Civic
Hyundai i30
Opel Insignia

КРОСОУВЪР

BMW X3
Dacia Duster
Hyundai Kona
Peugeot 5008
Skoda Karoq

МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН АВТОМОБИЛ

Isuzu D-MAX
Mitsubishi L200

ЕКО АВТОМОБИЛ

BMW i3
Hyundai Ioniq PHEV
Mini Countryman S E
Renault Zoe Z.E. 40
Volkswagen e-Golf

ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛ

BMW 5-Series
BMW 6 Gran Turismo
Infiniti Q60
Mercedes-Benz E-Class Coupe
Range Rover Velar

ГРАДСКИ АВТОМОБИЛ

Ford Fiesta
Hyundai Kona
Nissan Micra
Suzuki Swift
Volkswagen Polo

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР