Тази глупост с машините усложнява местните избори. В Европа гласуване

...
Тази глупост с машините усложнява местните избори. В Европа гласуване
Коментари Харесай

Проф. Константинов за местните избори: Очаквам много купен вот

" Тази нелепост с машините усложнява локалните избори. В Европа гласоподаване с машини няма. И не, тъй като не са опитвали. Европейците минаха по нашия път, видяха, че не е хубаво и махнаха машините. Ние от 10 години, когато наближат избори, започваме да се чудим какво да вършим с тези устройства. " Така математикът и дълготраен член на ЦИК проф. Михаил Константинов разяснява идния локален избор.

„ Германия, Нидерландия, Ирландия и Франция минаха по този път. Отказаха се, тъй като видяха, че проблемите са повече, в сравнение с решенията, които се оферират ”, добави събеседникът в „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS.

Според проф. Константинов идният избор ще бъде същият, както локалните избори през 2015 година и 2019 година, когато бяха въведени преференциите за общинските съветници.
„ При тези преференции внезапно скочи процентът на недействителни гласове – от 3-4% на 15%, което е доста висок % ”, обясни той.

Математикът акцентира, че при машинния избор няма недействителни гласове, само че не е известно какъв брой от гласоподавателите са се объркали и са избрали нещо друго, друго от мечтаното. „ Ако човек счита, че ще го затрудни да направи пет избора с машина, дано си гласоподава с хартия ”, моли проф. Константинов.

На въпрос за какво локалният избор ще бъде толкоз безценен – 151.1 млн. лв., той разяснява: „ Защото доста хора желаят да вземат едни пари и това е разбираемо. Сега и комисиите са добре заплатени и по този начин би трябвало да бъде ”.

Проф. Константинов обясни, че гаранционният период на машините за гласоподаване изтича следващата година. „ Всичко може да се случи. Съвременните машини се вършат по този начин, че когато им изтече гаранцията – да се счупят ”, е мнението му.

Математикът предвижда, че ще има „ доста огромна търговия с гласове ”. „ Малко евентуално е да се направи нещо вътре в секцията. Машинации не чакам, само че чакам доста платен избор. Защото на доктрина един глас избира кмета. Всички старания се хвърлят при локалните избори. Те са най-важните за всяка страна ”, акцентира той.

Коментара му за наводненията по Черноморието и датата на националния ни празник гледайте във видеото.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР