Тазгодишното необичайно издание на US Open е към края си

...
Тазгодишното необичайно издание на US Open е към края си
Коментари Харесай

Осака или Азаренка? Трофеят на US Open чака своята нова притежателка

Тазгодишното извънредно издание на US Open е към края си и след по-малко от 24 часа ще стане известно името на новата шампионка на шампионата от " Големия шлем " в Ню Йорк. Победителката от предишния сезон Бианка Андрееску бе измежду тенисистките, които избраха да не пътуват за Съединени американски щати в изискванията на пандемия от ковид, а тази година до финала доближиха поставената под №4 японка Наоми Осака и беларускинята Виктория Азаренка. Двете някогашни лидерки в международната класация ще се изправят една против друга на " Артър Аш Стейдиъм " в 23,00 часа българско време.

Двете тенисистки са в отлична форма след рестарта на сезона в тениса. Те доближиха до мача за купата и на преместения от Синсинати в Ню Йорк шампионат от категория Premier 5, само че заради контузия в левия ахилес Осака не излезе на финала и Азаренка завоюва трофея без игра. Сега, несъмнено, залогът е много по-голям - купа от " Големия шлем ". Осака към този момент е печелила US Open - през 2018, до момента в който Азаренка ще се опита да грабне първия си трофей в Голямата ябълка.

22-годишната Осака има и една купа на Australian Open (2019). Азаренка пък два пъти е триумфирала на шампионата от " Големия шлем " в Мелбърн, като няма други мейджър трофеи. 31-годишната беларускиня има два изгубени финала на US Open - през 2012 и 2013, като и в двата случая тя трябваше да преклони глава пред Серина Уилямс. Сега обаче съперничката на финала е друга, а Азаренка реализира една от паметните победи в кариерата си в нощта на четвъртък против петък, като направи впечатляващ поврат на полуфиналите точно против по-малката от сестрите Уилямс - 1:6, 6:3, 6:3.

... and then there were two.

It all comes down to vs.
— wta (@WTA) Всъщност Азаренка, една от майките, създали възторг с изявите си на шампионата, беше извънредно безапелационна допълнително от мачовете си по пътя към финала. Като изключим борбата със Серина, единственият различен мач, в който Вика срещна сериозна опозиция от другата страна на корта, бе този на осминафиналите против чехкинята Каролина Мухова. Азаренка загуби първия сет, само че по-късно даде единствено пет гейма на съперничката си във втория и третия - 5:7, 6:1, 6:4. Особено безапелационна бе беларускинята на 1/4-финалите против белгийката Елизе Мертенс - 6:1, 6:0.

Осака пък стартира с сложен първи мач на шампионата. Тя се нуждаеше от три сета, с цел да пречупи сънародничката си Мисаки Дои - 6:2, 5:7, 6:2. Срещу надарената тийнейджърка от Украйна Марта Костюк в третия кръг японката още веднъж имаше известни проблеми, само че в решаващия трети сет по-големите й класа и опит си споделиха думата - 6:3, 6:7 (4), 6:2. Третия си сет в шампионата Осака загуби едвам на полуфиналите, където премери сили с правещата шампионата на живота си американка Дженифър Брейди - 7:6 (1), 3:6, 6:3 за японката.

Осака и Азаренка са играли три пъти между тях до момента. Както към този момент стана дума, последната им среща трябваше да бъде на финала в Ню Йорк директно преди US Open, само че тя не се състоя, а от трите други дуела посред им в два победителка е била Осака - 6:0, 6:3 в Рим през 2018 и 4:6, 7:5, 6:3 на " Ролан Гарос " през 2019. И двете срещи са във втория кръг и на клей. В единствения им конфликт на хард, в третия кръг на Australian Open през 2016, Азаренка громи японката с 6:1, 6:1. Остава да разберем коя от двете отлични тенисистки ще победи в нощта на събота против неделя.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР