Тазгодишното издание на традиционния турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе

...
Тазгодишното издание на традиционния турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе
Коментари Харесай

В Чупрене се стягат за традиционния турлашки събор

Тазгодишното издание на обичайния турлашкия фолклорен събор „ Када кум прасе и ти вречу “ в село Чупрене ще стартира на 10 юни.
По традиция в годините съборът се организира постоянно в средата на юни, само че предходната година поради епидемиологичната конюнктура беше през август. Сега се връщаме към одобрените дати през юни, както е маркирано и в националния календар на общините, сподели кметът Анжело Добричов.
Индивидуалните реализатори и танцовите и певчески групи за достоверен и обработен фолклор, които желаят да вземат участие в шестнадесетото издание на турлашкия събор, към този момент могат да подават заявки, посочи той. Срокът за това е до 15 май. Повече информация по отношение на метода за присъединяване може да бъде получена на оповестените телефони на уеб страницата на община Чупрене, както и във фейсбук страниците на читалище „ Христо Ботев- 1897 “ - Чупрене и общината.
Анжело Добричов добави, че запазената марка на събора са всички прояви, свързани с турлашката просвета, обичай, фолклор, обичаи и традиции. Сръбската кухня и локалните ястия още веднъж ще са един от акцентите. Местни и гостуващи производители ще имат опция да изложат своите артикули и екологично чиста продукция.
Вече са ясни гост-изпълнителите, които ще имат концерти по време на събора - трима артисти - двама от България и един от Сърбия, както и прочут духов оркестър, само че към този момент уредниците резервират имената им в загадка.
Турлашкият фолклорен събор „ Када кум прасе и ти вречу” датира от 2006 година. От самото си основаване той няма конкурсен темперамент. Целта му е да спомогне за съхраняването и популяризирането на богатия турлашки фолклор и обичай, както и традициите и културните полезности на другите етнически и етнографски група в страната.
До 2012 година съборът се организира в един съботен ден, а през 2013 година уредниците разпростряха неговия формат в границите на 2 дни. Само година по-късно, заради засиления интерес и растящия брой на искащите за присъединяване, „ Када кум прасе и ти вречу” стартира да се организира в границите на 3 дни, с каквато дълготрайност ще е и тазгодишното шестнадесето издание.
Кметът изясни какво тъкмо значи определения за надпис израз от турлашкия акцент „ Када кум прасе и ти вречу “- „ Всичко би трябвало да се прави незабавно, а не да се отсрочва в бъдеще. Когато на сватбата кумът обещае на младоженците прасе, ти незабавно донеси чувала да си го вземеш “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР