Тазгодишният Кан се оказа посветен най-вече на любовта - на

...
Тазгодишният Кан се оказа посветен най-вече на любовта - на
Коментари Харесай

Какъв необикновен Кан! - кои са победителите във филмовия фестивал

Тазгодишният Кан се оказа отдаден най-много на любовта - на това по какъв начин любовта се осуетява, по какъв начин се отхвърля, по какъв начин се пояснява неправилно, само че също и по какъв начин се подхранва и по какъв начин оцелява, написа филмовият критик Питър Брадшоу за Guardian.

Съдебната драма на Жюстин Трие " Anatomy of a Fall " получи оценката " Златна палма ". Дълбок филм, чиито смисли се отдалечават, даже когато ги търсите. Емоционална мощ му дава немската звезда Сандра Хюлер, играеща писателка в дисфункционална връзка.



Героинята на Хюлер е жена, чийто брачен партньор лежи мъртъв на заснежената пътека пред тяхната алпийска хижа, откакто явно е паднал от горния прозорец и си е счупил главата по пътя надолу.

Сам ли е паднал или някой му е " оказал помощ "? Преди да падне ли е получил раната на главата си? Историята на кино лентата търси отговора на този въпрос в съда, където лека бавно се разкрива картината на прочувствения срив, съпътстващ един пропадащ брак.

Писателката на Хюлер е гладна за обич: само че в ситуацията, в което се намира, тя не може да изрази нищо от това, което усеща.

Grand Prix в Кан отиде при филм, който няма нищо общо с любовта - " The Zone of Interest " на Джонатан Глейзър, който бе посочван от мнозина като най-вероятният претендент за " Златна палма ".

Филмът е приспособен по романа на писателя Мартин Еймис, който умря на 73 години от рак на хранопровода предходната седмица. Предполага се, че починалият Еймис може въобще да не е видял приключената версия на тази впечатляваща и смущаваща акомодация.

" Това е филм, чиято ледена изясненост и блестящ като елмаз искра удрят сред очите посетителите на фестивала в Кан ", написа Брадшоу.



Изключително гневен филм за злото на Холокоста, чийто фокус е концентриран върху сюрреалистичния призрачен сън на Бунюел, коменданта на лагера в Аушвиц, брачната половинка и фамилията му. Те живеят благополучен живот в квартирата си с красива градина, тъкмо до момента в който над стената се прави ужасяващото изтребване.

Наградата за постановка отиде в „ кулинарна посока “. Носителят ѝ се споделя " Pot-au-Feu ", режисиран от уважаемия Тран Ан Хунг. Филмът наблюдава историята на буен гурман, изигран от Беноа Магимел, и неговата обич към готвачката му, изиграна от Жулиет Бинош. " За да изтърпите този филм, в действителност би трябвало да си падате по сладкото ", счита филмовият критик.

Наградата на журито получиха Аки Каурисмаки и ексцентричната сантиментална комедия " Fallen Leaves ". Филмът подсети на публиката, че Финландия граничи с Русия и тази страна е на фронтовата линия за всяка ескалация на войната на Путин.



Японецът Коджи Якушо завоюва премията за Най-добър артист за ролята си в " Perfect Days " на Вим Вендерс с нежното си комплицирано осъществяване на чистача на тоалетна, който приема скромния си живот с впечатляваща дзен сила.

Турската актриса Мерве Диздар, която взе премията за най-хубава актриса за ролята си в бъбривата драма " About Dry Grasses " на Нури Билге Джейлан. Диздар играе Нурай, жена с увреждания, станала обект на ухажванията на самоуверен преподавател, навлякъл си неприятности поради несъответствуваща връзка с възпитаник. Нурай излъчва просветеност и остроумен песимизъм, който доближава пренебрежение към мъжкия свят и мъжкото внимание, от което е заобиколена.



Наградата за сценарист отиде при Юджи Сакамото за работата му по изумително комплицирания и придирчив филм на Хирокадзу Коре-еда " Monster ". Той показва връзката сред две момчета, оставаща неразбрана от света на възрастните. Както бихте предположили от сюжета на " Monster ", филмът завоюва и оценката " Куиър Палма " (Queer Palm).
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР