Германия харчи много, за да спечели 11 милиарда долара завод за чипове TSMC

...
Тайванският производител на чипове TSMC във вторник посвети 3,5 милиарда
Коментари Харесай

Тайванският производител на чипове TSMC във вторник посвети 3,5 милиарда евро (3,8 милиарда долара) на фабрика в Германия, първата в Европа, възползвайки се от огромната държавна подкрепа за завода на стойност 11 милиарда долара, докато континентът се стреми да доближи веригите за доставки до дома.

Заводът, който ще бъде третият на TSMC извън традиционните производствени бази Тайван и Китай, е в основата на амбицията на Берлин да насърчи местната полупроводникова индустрия, от която автомобилната индустрия ще се нуждае, за да остане конкурентоспособна в световен мащаб.

Европейският съюз одобри Закона за европейските чипове, план за субсидия от 43 милиарда евро за удвояване на капацитета за производство на чипове до 2030 г., в опит да настигне Азия и Съединените щати, след като недостигът и високите цени по време на пандемията от COVID-19 създадоха хаос за автомобилостроителите и машиностроителите на континента.

Германия, която ухажва най-големия договорен производител на чипове в света от 2021 г., ще внесе до 5 милиарда евро във фабриката в Дрезден, столицата на източната провинция Саксония, казаха германски официални лица.

„Сега Германия вероятно се превръща в основното място за производство на полупроводници в Европа“, каза германският канцлер Олаф Шолц, по-малко от два месеца след като Intel обяви план за 30 милиарда евро за изграждане на два завода за производство на чипове в страната.

„Това е важно за устойчивостта на производствените структури по света, но също така е важно за бъдещата жизнеспособност на нашия европейски континент и, разбира се, е особено важно за бъдещата жизнеспособност на Германия.“

Саксония, център на електронната индустрия на бивша Източна Германия, вече има няколко „фабрики“ за чипове и е наследник на традицията на прецизната изработка: в един от 40-те кръга на преговорите служители от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) получиха посещение, за да видите изящно изработени бижута в музея Green Vault в Дрезден.

TSMC е най-голямата инвестиция в историята на Саксония и тласък за консервативния държавен премиер Михаел Кречмер, който е изправен пред силно предизвикателство от страна на антиимиграционната крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ преди регионалните избори догодина.

Вот на доверие

„Това ще проработи само ако Германия стане страна на имигрантите“, каза Кречмер на пресконференция, като призна, че запълването на около 10 000 свободни работни места, които ще бъдат създадени от фабриката и нейните доставчици, ще отнеме повече от инвестициите в обучение, които също планира .

TSMC заяви, че ще инвестира до 3,499 милиарда евро в дъщерно дружество, European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC), от което ще притежава 70%.

Германските Bosch и Infineon и холандската NXP ще притежават по 10% от завода, който ще произвежда до 40 000 вафли на месец за автомобили и промишлени и домашни продукти, когато отвори врати през 2017 г.

Фабриката ще струва общо около 10 милиарда евро.

Производителят на полупроводници Wolfspeed също вече се възползва от предлаганите субсидии, за да открие магазин в Германия, тъй като ЕС се стреми да удвои до 20% световния си пазарен дял в полупроводниците до 2030 г.

Германският министър на икономиката Робърт Хабек приветства инвестицията като вот на доверие в германската икономика, която беше ударена от високите цени на енергията след нахлуването на Русия в Украйна, което предизвика забавяне и опасения, че икономическата сила на Европа може да се деиндустриализира.

„В Германия ще има истинска екосистема за производство на полупроводници“, каза той. „Ще генерира поръчки за целия сектор: за машиностроители, за производители на оптика, за квалифицирани работници.“

TSMC също така инвестира 40 милиарда долара в нов завод в западния американски щат Аризона, подкрепяйки плановете на Вашингтон за повече производство на чипове у дома, и изгражда завод в Япония в съвместно предприятие със Sony.

TSMC заяви в изявление след заседание на борда, на което е одобрена германската инвестиция, че е одобрила и капиталова инжекция от не повече от 4,5 милиарда долара за завода в Аризона като част от общата инвестиция от 40 милиарда долара.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР