Тайван има 30 дни да опразни посолството си в малка

...
Тайван има 30 дни да опразни посолството си в малка
Коментари Харесай

Китай нанесе дипломатически удар на Тайван в най-неподходящия момент

Тайван има 30 дни да опразни посолството си в дребна централноамериканска страна. За 21-вата международна стопанска система това не би трябвало да е проблем, само че в действителност е таман отбратното: азиатската страна има единствено още 14.

За пояснение е нужна една дума: Китай.

Хондурас признава Република Китай от 1941 г.; в идващите години, в хода на гражданската война, тази страна стопира да съществува на територията на континентален Китай, само че като нейно продължение се самовъзприема Тайван. През почивните дни обаче външното министерство на страната промени позицията си след 80 години връзки и съобщи, че възприема Тайван като част от Китай.

Точно преди среща с (малкото) съдружници

В Централна Америка единствено още две страни поддържат публични дипломатически връзки: Белиз и Гватемала. Тях - само че не и Хондурас - - решение, което разгневи Китай. Така по време на обиколката си Цай, която ще напусне поста след изборите следващата година, ще се сблъска със загубата на един от дребното съдружници и то до момента в който някогашният президент Ма Инздьо от политическите ѝ съперници, националистите " Гуоминдан ", е в Китай, с цел да стопли връзките с Пекин.

За смисъла на тези обиколки - президентската и тази на Ма - година преди изборите приказва и фактът, че в никакъв случай до момента президент (нито даже бивш) на Тайван не бе посещавал континентален Китай след 1949 година, когато е основана Народната република (а в Тайван ръководят избягалите от Китай националисти). Управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) подлага на критика решението на Ма, определяйки момента като извънредно несъответствуващ - таман поради Хондурас.
За съпоставяне за последните шест години още пет страни в района се отхвърлиха от Тайван: Коста Рика, Панама, Ел Салвадор, Никарагуа и Доминиканската република.
Действително, броят дипломатически задачи на Тайван по света не изчерпва интернационалното наличие на Тайпе, нито разрушава неофициалната му мрежа от западни съдружници.

 Тайван против Китай: скритият конфликт на два свята Тайван против Китай: скритият конфликт на два свята

От друга страна, решението на Хондурас е проблем и за Съединените щати, които се надяваха да употребяват въздействието си в Централна Америка, с цел да попречат на Китай да изолира Тайван. Проблемът, до момента в който азиатският колос изолира дребната страна на 200 км от брега си в опит да издейства спокойно обединяване.

Решението на Хондурас да размени с Китай Тайван напомня, че тактиката на Пекин - да лишава от интернационалното пространство на Тайпе, до момента в който пробва да убеди света, че островът е негова размирна провинция - към този момент продължава да работи.

Какво получава Хондурас

Сигналите от Хондурас са, че смяната в позицията не е обвързвана с идеология, нито със замяната на " прокитайска " с " антикитайска " ориентировка.

Заместник-външният министър Антонио Гарсия изясни, че страната му се нуждае от това да стартира да взаимодейства с азиатския колос. " Ще им предоставим всички вероятни улеснения (на Тайван - бел. ред.), тъй като би трябвало да стартираме да работим с Китай ", сподели той.

Защо е належащо? Защото " желаеме да дойдат (китайците - бел. ред.); към този момент би трябвало да изпратим дипломатическа задача, да отидем там, да изследваме огромните планове, които може да даде Китай - огромни, големи благоприятни условия ". Той има поради главно инфраструктурни (жп и язовирни) и просветителни планове. Според " формален източник " на испанската организация ЕФЕ в Тегусигалпа Пекин е да одобри даже студенти от Хондурас, до момента получавали стипендии от Тайван (175 души); това по-късно и китайският дипломат в Мексико.

 Сто години обсебеност: по какъв начин Китай трансформира Тайван в център на света Сто години обсебеност: по какъв начин Китай трансформира Тайван в център на света

Образованието, защитата и стопанската система бяха стълбовете на връзките с Тайпе. Външният министър Едуардо Енрике Рейна обаче даде да се разбере по-рано, че огромният източник на неодобрение от Тайпе е обвързван с искане за помощ в размер 2.5 милиарда $, с по-голямата част от която страната да заплати висящи отговорности, а останалите да влага в язовир и болница.

Тайван отказал; в Тайпе разясниха настояванията с уверенията, че Хондурас ги отправял като шантаж. Китай постоянно нападна Тайван с обвинявания, че си купува съюзници; на острова дават отговор, че в действителност връзките с някои съдружници са сложни, тъй като те постоянно имат нереалистични упования. Тъкмо азиатският колос е похарчил милиарди в опити да ангажира страните в Африка и Латинска Америка с " правилото на един Китай ", съгласно който единствено управляващите в Пекин се употребяват с легитимност.

Големи очаквания

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин настоя през вчерашния ден, че решението за дипломатически връзки с Хондурас било политическо и към него нямало никакви условия в отговор на въпрос дали Пекин ще даде заем от близо 2.5 милиарда $, желан от Тайван по-рано. Междувременно Гарсия разгласи, че Рейна отива в Китай и там ще донесе " вести какво е постигнал ".

Защото си представям, че ще има някакъв жест от Китай към Хондурас поради тази крачка, която вършим. Но да изчакаме да забележим какво ще ни даде и по какъв начин ще ни помогне Китай.
Антонио Гарсия,
заместник-външен министър на Хондурас

Според решението провокира " подозрения и съмнение в огромна част от популацията ". Дали това ще се промени, евентуално зависи от изгодите за Хондурас и дали фактически ще получи големите благоприятни условия, на които се надява. Лошата вест за Тайван е, че това ще ускори упованията измежду дребното му съдружници (двама от кото Цай ще посети тази седмица), постоянно употребявали особеното си състояние, с цел да желаят още заеми и вложения.

За Китай " дипломатическите връзки не са нещо, което би трябвало да се търгува ", съгласно представителя Мао. Той обаче изрази главното обръщение, което Пекин желае да изпрати на Тайпе с този ход: " Искаме да кажем на управляващите в Тайван, че независимостта на Тайван е задъдена улица, доларовата дипломация няма да успее, а всевъзможни заприказва против течението на историята са обречени да се провалят. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР