Тайландска ветеринарна лекарка се е заразила с Ковид-19 от котка

...
Тайландска ветеринарна лекарка се е заразила с Ковид-19 от котка
Коментари Харесай

Потвърдиха първия случай на човек, заразен с Ковид-19 от котка

Тайландска ветеринарна лекарка се е заразила с Ковид-19 от котка и това провокира вниманието на научната общественост, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

За този първи доказан случай на предаване на новия ковид от котка на човек оповестява в последния си брой профилираното издание "Имърджинг инфекшъс дизийзиз ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Съпрузи в Тайланд се разболели от Ковид-19 и се наложило да бъдат настанени в болница. Котката им също била призната във ветеринарна клиника, където кихнала в лицето на доктор по време на прегледа. Докторката носела маска, само че очите ѝ не били предпазени. Три дни по-късно тя се разболяла. По-късно и ветеринарката, и животното дали позитивен тест за новия ковид.

Канадски специалист обаче твърди, че първият случай на заразяване на човек от котка не трябва да плаши стопаните на домашни любимци, въпреки че е значимо увещание да се вземат защитни ограничения. "Смятам за значимо да осъзнаем, че този вирус може да се придвижва сред типовете ", сподели наскоро за "Ню Йорк таймс " ветеринарният експерт доктор Скот Уийс.

Случаят с предаването на болестта от котка на човек в Тайланд не е изненада, тъй като преместването на вируса от домакински любим на човек от дълго време се счита за допустимо, сподели Уийс, учител във Ветеринарния лицей на университета на Гуелф в Онтарио, Канада. Той е и шеф на университетския център за публично здраве и зоонози.

През последните две години Уийс и сътрудниците му са изследвали детайлно заразяването с Ковид-19 сред хора и животни. Проучванията им са се фокусирали върху котките, тъй като те са изложени на повишен риск от дихателни инфекции.

Други проучвания също са установявали, че стопаните могат да заразят котките си и че домашните любимци от време на време се заразяват един от различен.

В блога си Уийс отбелязва, че предизвестява хората, общуващи с животни, да вземат ограничения, с цел да предотвратят разпространяването на новия ковид.

Ако някой в семейството се разболее, би трябвало да пази и хората, и домашните любимци към себе си. Котките може да се заразят и да разпространят вируса измежду други хора и животни в семейството, счита специалистът.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР