Тъй като пациентското досие в НЗИС съдържа изключително чувствителни лични

...
Тъй като пациентското досие в НЗИС съдържа изключително чувствителни лични
Коментари Харесай

Достъп до пациентското досие в НЗИС – само с КЕП

Тъй като пациентското досие в НЗИС съдържа извънредно чувствителни персонални данни, като възможни средства за електронна идентификация при използването му е определено това с най-високо равнище на удостовереност – дипломиран електронен автограф (КЕП). Това споделя здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов по отношение на потреблението на разнообразни средства за електронна идентификация за непълен достъп до електронния здравен запис.

„ НЗИС дава опция на пациентите да имат достъп до всички техни прегледи, хоспитализации, лабораторни проучвания и други, като това е ефикасен механизъм за определяне на фиктивни медицински действия за пациенти, посредством които се правят злоупотреби със средства от бюджета на НЗОК. Предвижда ли Министерството на здравеопазването да вкара потреблението на по-масово налични средства за идентификация (напр. ПИК на Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт, посредством системата за електронна автентикация на Министерството на електронното управление) за непълен достъп до информация в здравното досие? “, пита Божанов.

Министърът акцентира, че НЗИС дава услуги, свързани с достъпването на здравни записи за жители. „ Този достъп, според техническата спецификация и заданието по плана, е осъществено посредством Системата за електронна автентикация. която дава единна централизирана услуга за автентикация (Single Sign-On), като издава атестати, идентифициращи потребителите в осведомителната среда и удостоверява самоличността на даден пациент в НЗИС. Атестатите се издават с лимитирана дълготрайност на годност и се употребяват за еднократна автентикация за достъп до пациентското досие в НЗИС “, споделя проф. Хинков.

Той прецизира, че хоризонталната система за е-автентикация, като част от Единен модел за заявяване, възнаграждение и даване на електронни услуги, създадена и поддържана от Министерство на електронното ръководство, обслужва процеса на електронна идентификация и автентикация на физически и юридически лица.

„ Със системата могат да се интегрират разнообразни средства за електронна идентификация, които се употребяват при заявяване на електронни услуги, а точно, това са потребителско име и парола; ПИК на НАП; ПИК на НОИ; УКД на НЗОК; КЕП; заоблачен КЕПб; банкова карта; електронен идентификатор, публикуван по реда на Закона за електронната идентификация; електронен идентификатор на непознат жител или на български жител, публикуван в страна членка на Европейски Съюз, друга от България “, добавя министърът.

Според него обаче потребителското име и ключова дума, ПИК на Национална агенция за приходите, ПИК на Национален осигурителен институт и УКД на НЗОК дават ниско равнище на осигуреност и лимитирана степен на надеждност на претендираната или декларираната идентичност на обещано лице.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР