Министерството на здравеопазването въведе временни противоепидемични мерки, включващи и препоръчителна

...
Министерството на здравеопазването въведе временни противоепидемични мерки, включващи и препоръчителна
Коментари Харесай

Има ли интерес към имунизиране на бременните срещу коклюш?

Министерството на здравеопазването вкара краткотрайни противоепидемични ограничения, включващи и целесъобразна имунизация против коклюш на бременни дами в 27-36 гестационна седмица.

Според заповедта на здравния министър, ограниченията ще работят до края на юли и включват безвъзмездна диагностика с PCR проби в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

При съобщаване на случай на коклюш, РЗИ ще предписват нужните ограничения на болния и контактните му. Изолацията и лекуването на болен продължава до оздравяването му, само че не повече от 30 дни, плануват разпоредбите. Една от лабораториите за проучване на коклюш е в Плевен. Там се изпращат материали и от РЗИ в Ловеч, Габрово, Русе и Велико Търново.

Трябва да се идва с бланка от персоналния доктор или доктор експерт . Минава се през епидемиолог и по-късно се взема секрет, изясни за БНР доктор Ани Кънова от РЗИ - Плевен.

В РЗИ – Плевен е основана и организация и за имунизация за бременни дами, искащи да се имунизират.

" Засега са се обаждали единствено две дами. Кабинетът работи. Обаждат се, записваме ги. И една жена да се запише, отново ще я обслужим ", показва епидемиологът доктор Стефка Тошева. По думите ѝ, ваксинирайки се, бъдещата майка защищава новороденото до втория му месец , до началото на постоянните имунизации против коклюш.

" Могат да бъдат ориентирани както от АГ експерт, по този начин и от джипито. "

" Преди 20 години имаше зараза от коклюш . Сблъсквали сме се с него, знаем признаците, знаем по какъв начин да се оправяме, знаем лекуването. От въвеждането на постоянната имунизация от ранна детска възраст сме преодолели този проблем. Нямам дете в практиката си с коклюш ", споделя доктор Анелия Митева, която е измежду най-известните детски лекари в Плевен. Педиатърът припомня, че болестта е най-опасно в най-ранната възраст на детето, когато протича тежко – " за тази възрастова група коклюшът е рисков ".

" Паника няма . Ваксинирайте си децата ", поучава още педиатърът.

В момента има застой на болестта, през последния месец са открити шест случая, прецизират от РЗИ – Плевен. Здравната ревизия е разгласила на уеб страницата си информация по тематиката.

Имунизационен кабинет, в който бременните дами могат да се имунизират гратис против коклюш , към този момент действа и в Регионалната здравна ревизия във Видин. Ваксинацията е целесъобразна и е една от краткотрайните ограничения, въведени със заповед на министъра на опазването на здравето по отношение на епидемиологичното разпространяване на болестта, изясни шефът на дирекция " Надзор на заразните болести " доктор Пепа Цветанова.

" Условието е бременните да бъдат с интервал на бременността сред 27 и 36 гестационна седмица , което би трябвало да бъде документирано. Тоест, когато идват при нас и желаят да бъдат ваксинирани против коклюш, би трябвало да показват документ или от персоналния доктор, или от акушер-гинеколога за интервала на бременността. Както при всички ваксини, бременната би трябвало да бъде здрава, не би трябвало да е с някаква вирусна зараза или някакво неразположение. Ваксината се слага еднократно , тя е безвъзмездна, комерсиалното название е " Бустрикс ". Съдържанието е имунизация против дифтерия, тетанус и коклюш, като коклюш е с понижено антигенно наличие. "

Имунизационният кабинет разполага с задоволително ваксини, с цел да отговори на интереса на бъдещите майки. Две дами са се имунизирали още преди празниците, други две са отправили запитвания през последните дни. Кабинетът работи всеки работен ден от 8:30 до 12:30 часа в постройката на инспекцията.

" По време на бременност е малко по-сложно. Имунитетът е понижен, по тази причина остарялата школа споделя, че не би трябвало да се вършат ваксини , само че в този момент очевидно има промени. Щом е изменен имунизационният календар, значи няма риск ", разяснява акушер-гинекологът с дългогодишна процедура доктор Кирил Панов. Той добавя, че в този момент " имунитетът като цяло е по-слаб и това слага в риск тези дами ".

Най-важно е след раждането да се пази детето, 2-3 месеца да няма контакти , предлага доктор Панов.

Две бременни пациентки на персоналния доктор и педиатър от София доктор Евгени Крайселски са били имунизирани против коклюш.

Той утвърждава практиката да има кабинети на РЗИ, в които ще се имунизират бременни, поради наличността на имунизацията.

Навсякъде в страната има деца с отсрочени и непроведени имунизации . Причините са най-различни, изясни доктор Крайселски.

" Функцията на персоналния доктор не е да си гони пациентите с точилката и да споделя – елате да ви набода детето ", безапелационен е той.

Според персоналния доктор възрастните, които са имунизирани, са добре предпазени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР