Тъй като алиансът БРИКС продължава да полага усилия в посока

...
Тъй като алиансът БРИКС продължава да полага усилия в посока
Коментари Харесай

Китайският юан задмина долара и е вече най-търгуваната валута в Русия

Тъй като алиансът БРИКС продължава да поставя старания в посока дедоларизация, китайският юан публично измести щатския $ (USD) като съществена валута в комерсиалните покупко-продажби в Русия.

Тази смяна се осъществя паралелно с взаимния блян към увеличение на търговията с потребление на съответните локални валути.

Нещо повече, двете страни неотдавна завършиха доста съглашение на стойност $25 милиарда, подписано в техните локални валути. Сделката за зърно, оценена на 2.5 трилиона рубли, се откроява като една от най-големите транзакции сред Русия и Китай, наблягайки съгласуваните им старания да понижат зависимостта си от щатския $ в международен мащаб.

През цялата година икономическият блок БРИКС праволинейно организираше политика на дедоларизация. С присъединението на шест нови страни членки отдалечаването на блока от щатския $ беше изключително явно. Въпреки че породиха въпроси по отношение на това кои локални валути се предизвикват, една от тях несъмнено се очерта като водеща.

Доклад на Bloomberg за търговията на БРИКС удостоверява, че китайският юан към този момент е засенчил щатския $ като най-често търгуваната валута в Русия. Освен това в отчета се акцентира, че по-голямата част от съветските предприятия избират да търгуват с юана, а не с $ или други национални валути.

Въпреки че това развиване напредва в напъните за дедоларизация, то докара и до някои вътрешни различия в блока. Посочва се още, че Индия не е толкоз склонна да продължи да употребява юана, като съгласно известията някои петролни рафинерии са отсрочили заплащанията заради опасения, свързани с валутата, участваща в обмена.

Разпространението на юана в Русия съставлява ясна победа за блока, само че вътрешните различия остават предизвикателство. Икономическият съюз би трябвало да се ориентира в тази динамичност, като в същото време се стреми да реализира многополюсните си цели. Въпреки това отстъпките в съответни области биха могли в допълнение да подсилят самодейностите им за дедоларизация.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР