Таван на разходите за неустойки и по бързите заеми сложиха

...
Таван на разходите за неустойки и по бързите заеми сложиха
Коментари Харесай

Таван за неустойките при бързите кредити гласуваха депутати

Таван на разноските за неустойки и по бързите заеми сложиха депутатите. Това стана с промени в Закона за потребителския заем, включени в преходните и заключителни разпореждания на промените в Закона за Данък добавена стойност, които бяха признати дефинитивно от Народното събрание, оповестява.
Разходите по потребителските заеми, които потребителят заплаща при несъблюдение на отговорностите си, не могат да бъдат по-големи от двукратния размер на главницата, т. е. на взетите на заем пари, гласят новите текстове, препоръчани от депутата от Българска социалистическа партия Спас Панчев. Тези разноски включват както наказателната рента и всевъзможни такси и неустойки.
 Омбудсманът: Колекторските компании и тези за бързи заеми са безусловно безконтролни Омбудсманът: Колекторските компании и тези за бързи заеми са безусловно безконтролни
Единствено в България няма решение на въпроса и хиляди хора са преследвани като безконечни длъжници и не могат да стартират живота си на чист...
Реално с измененията желаят да вържат ръцете на съда, разяснява за “Труд ” юрист Десислава Филипова. В момента честа процедура на компаниите за бързи заеми е да постановат високи неустойки, в случай че клиентът до три дни след взимане на заема не обезпечи поръчител, който дава отговор на редица условия. Например при заем от 500 лева неустойката за неосигуряване на гарант може също да е 500 лева, изясни юрист Филипова. Тези неустойки на компаниите за бързи заеми обаче постоянно падат в съда, в случай че човек потърси правата си. С новите текстове се прави опит за бъдат узаконени практиките на компаниите за бързи заеми, счита Филипова.
В новите текстове е записано, че в случай че разноските при несъблюдение на контракт за потребителски заем са до двукратния размер на главницата, те не се смятат за несъразмерни по смисъла на Закона за отбрана на потребителите и не накърняват положителните нрави. В Закона за отговорностите и договорите е посочено, че са оскъдни договорите, които накърняват положителните нрави. Но каква е наказателна клауза, която “накърнява положителните нрави ” в закон до момента не беше посочено и преценката оставаше в ръцете на съда. В резултат редица неустойки се отменяха от съда с разнообразни причини. А признатите промени плануват за заем от 500 лева неустойката да бъде до 1000 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР