Търсенето и намирането на подходяща работа е истинско предизвикателство в

...
Търсенето и намирането на подходяща работа е истинско предизвикателство в
Коментари Харесай

Как да се предпазите от некоректни работодатели

Търсенето и намирането на подобаваща работа е същинско предизвикателство в днешно време. Къде на смешка, къде в действителност,. Следва да се отнесем доста отговорно, проведено и наблюдателно към това занятие, тъй като в последна сметка от него зависи, каква работа ще си намерим, ще намерим ли достойното заплащане, дали ще сме душевен постоянни, спокойни и себереализирани и не на последно място – какво бъдещо житейско и кариерно развиване ни чака. Освен това, всеки работещ „ продава “ един от най-ценните запаси, с които разполагаме като рационални стопански субекти, а точно времето.

И в случай че явявайки се на изявление за работа следва да сме добре осведомени с фирмата/организацията и длъжността, за която аплайваме, с цел да създадем положително усещане, то при положение, че ни поканят на второ събеседване или напряко ни одобрят, наложително би трябвало да сме проучили чудесно своите работодатели в професионален проект. Така ще имаме нужното успокоение и сигурност, че няма да станем жертва на машинация, операции, употреба и други неприятни прекарвания.

Съвети, с които ще се предпазите от неточни работодатели:

Проучете най-общо за компанията, за която кандидатствате – нормално тази информация оферират фирменият уебсайт, каталожни уеб сайтове или фейсбук страницата. Оттам можете да почерпите визия за фирмената история и политика, за главната философия и концептуалната устременост, за работното време, броя офиси или търговски обекти. Изобщо съвсем всичко, което е налично като информация. Това е значимо, тъй като ще ви насочи, дали бихте се чувствали добре и на място в съответния отрасъл и дали сте подобаващ претендент. Оттук - доста бъдещи кахъри могат да бъдат спестени, преди въобще да затънете в тях.

Можете да почерпите информация и от форумите, в случай че има нещо оповестено за вашия предстоящ шеф и предприятието му. Става ли въпрос за систематични работни злоупотреби, неточно отношение, вътрефирмени спорове или проблеми с клиенти. Това се разчува доста бързо в общественото пространство, а интернет има прелестното качество, зорко да съхранява в годините и архивите си сходни пикантерии.

Медиите напоследък също дават все по-голяма публичност на наболели проблеми в този подтекст – освен новинарските излъчвания и вестниците, било то на хартиен притежател или онлайн, само че и предаванията със обществена устременост, правят добра работа и оказват помощ на доста хора, да разрешат към този момент зародили спорове по линия служител/работник – шеф и да предотвратят други възможни пострадали. И въпреки всичко - не се доверявайте на всичко в Мрежата, от време на време фирменият имидж съзнателно се злепоставя.

Споделете с доверени хора за въпросната компания - вашето семейство, с приятелите си, с познатите си и с някогашните си сътрудници, даже, за компанията, към която кандидатствате. Най-добрата реклама е от уста на уста, същото е и с „ анти-рекламата “. Вижте мнението и усещанията на близките. Обикновено постоянно има все някой прочут на прочут, който или е работил, или работи още за компанията, която ви вълнува.

Вижте по какъв начин стои въпросът с текучеството на личен състав – това е доста значим индикатор. Как да разберете за него ли? Лесен вид оферират уеб страниците – медиатори за работа. Те са междинно звено в пазара на труда сред търсещите и предлагащи работа. Имат рубрика „ основни думи “, където можете да въведете името на компанията и по този начин да ревизирате, дали и какви разгласи е разгласила във времето. Ако ви направи усещане, че постоянно са търсени чиновници, че от време на време има търсене на фрагменти за една и съща или сходна позиция, това е сигурен знак, че има нещо неправилно. По-добре не си губете времето и нервите.

Още по време на самото изявление, можете да усетите и предвидите някои от тези проблеми, стига да сте наблюдателни и да структурирате вярно своите въпроси към интервюиращия. Ако става дума за огромна и реномирана компания, сходни опасности се минимизират, а и надали притежателят ще води изявлението (има си HR-отдел човешки запаси или компании за асортимент на персонал), само че постоянно в дребните компании шефовете са тези, които си сортират личния състав. От сходен персонален контакт можете да разберете много – от държанието, темперамента, излъчването, отношението и това, което приказва и изяснява евентуалният ви шеф.

Установете доста тъкмо и ясно размера, метода на възнаграждение и работното време, осигуровките. Обикновено това се прави на второто изявление. Много хора са ставали жертва на схеми от рода – почваш, работиш и не ти заплащат, освобождават те с някакъв абсурден предлог и се насочват към идващите жертви. Друг неприятен сюжет е да се бавят с трудовия контракт, заради редица аргументи и извинения. Мнозина неточни работодатели протакат правното и регламентирано оформяне на документите, какъвто е трудовият контракт, който дават права на чиновниците. Не е рядка и практиката да се работи на черния пазар – без контракт и осигуровки или в случай че има контракт, да не е записана действителната заплата.

“Проверката постоянно е била и ще бъде висша форма на доверие. Не я подценявайте и вие и най-много доверието би трябвало да е във вашите инстинкти. ”
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР