Тържествено честване на 140 годишнината от рождението на големия български

...
Тържествено честване на 140 годишнината от рождението на големия български
Коментари Харесай

140 години от рождението на Владимир Димитров Майстора честват днес в Кюстендил |

Тържествено честване на 140 годишнината от рождението на огромния български художник Владимир Димитров Майстора ще се състои през днешния ден в родният му град- Кюстендил.

В галерията, носеща неговото име от през днешния ден е изложена неповторима галерия, която включва 350 произведения на художника. Сред тях любознание будят 14 произведения, които не са показвани досега.

Част от изложените произведения на Майстора са реставрирани и рерамкирани. А залата, в която ще могат да се видят непоказваните до момента работи на художника има ново осветяване, което е конфигурирано особено по този начин, че да не поврежда хартията, на която са нарисувани част от непоказваните произведения.

Освен излобата през днешния ден ще бъде връчена Националната премия за живопис " Владимир Димитров - Майстора ".

От 2013 година насам с влиятелната премия са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов. По традиция награденият от миналата година демонстрира галерия в деня на оповестяването на идващия притежател на премията.

Петима художници са номинирани за премията за 2021 година, оповестява СБХ. Това са Атанас Парушев, Богдан Александров, Иво Бистрички, Милко Божков и Десислава Минчева. Те са избрани от 11-членно жури с ръководител Любен Генов - ръководител на СБХ, членове на СБХ, представители на Министерството на културата и община Кюстендил.

В залата на градската изложба в Кюстендил ще и концерт. В него ще вземат участие Симеон Кирков - виола и Росица Бояджиева-Вълева - флейта.

Концерта е в две елементи (от 16 и 18 часа) и ще включва творби на Моцарт, Сибелиус и български композитори измежду които Георги Златев Черкин и Стоян Бабеков.

Днешната галерия ще може да се види в градската изложба " Владимир Димитров Майстора` в Кюстендил от всички в продължение на 6 месеца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР