Тържествена заря-проверка по случай Илинденско-Преображенското въстание ще има на паметника

...
Тържествена заря-проверка по случай Илинденско-Преображенското въстание ще има на паметника
Коментари Харесай

120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Тържествена заря-проверка по случай Илинденско-Преображенското въстание ще има на паметника на незнайния войник. Тази година се навършват 120 години от експлоадирането на въстанието.

Тържествена заря-проверка е част от програмата за честванията тази година на 120-тата годишнина. Тържествената инспекция (заря) се извършва от Националната гвардейска част с присъединяване на Гвардейския внушителен духов оркестър.

На церемонията ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и министър председателят Николай Денков, който ръководи Националния комитет за отбелязване на годишнината.

Речите на президента и премиера от възпоменателната гала ще бъдат излъчени директно по Българското национално радио от 21 часа.

" Илинденско-Преображенското въстание е българско въстание и е направено от българи ", напомни неотдавна проф. доктор Мира Маркова - декан на Историческия факултет на Софийския университет.

" Целта на това въстание в началото е било, съгласно устава на Вътрешна македонска революционна организация, автономност, само че за сетнешно присъединение към България ".

" Първо е поривът към свободата. С цената на човешки, морални и материални жертви. Нашите предшественици извършиха своята историческа задача. Ние, българите, не можем без трагичния взор към което и да е събитие. Нещата с Илинденско-Преображенското въстание не са чак толкоз трагични спрямо жертвите да вземем за пример от Априлското въстание, 1913 година и под дърво и камък. Илинденско-Преображенското въстание заема въпреки всичко едно по-оптимистично място в тогавашното българско развиване, тъй като не беше потопено в големи потоци кръв. В доста връзки и по доста способи докара до Балканските войни. Истинската покруса на България и българите не е в Илинден и Преображение 1903 година, а e във Втората балканска война 1913 година, само че за това илинденци нямат виновност, нямат историческа отговорност ", разяснява пред БНР доцент доктор Георги Георгиев от Института за исторически проучвания при Българска академия на науките.

Освен в София, съгласно програмата, празнувания ще има пред паметника Илинденци в местността Предел край Разлог . Там Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва. Военен обред ще има и на паметника на Гоце Делчев на площад Македония в Благоевград.

В Дупница честванията ще стартират с поднасяне на цветя на паметните морени на Никола Малешевски и Методи Димов. Ще има кръгла маса за въстанието.

Заради тържествената заря-проверка през днешния ден са в действие промени в придвижването в центъра на София, предизвестяват от Столичната община.

От 7 часа тази заран до привършване на събитието се не разрешават престоят и паркирането на транспортни средства на паркингите на площад Александър Невски, както и на площад Николай Гяуров, а също и на улица Оборище - сред бул. Васил Левски и улица Г. С. Раковски. Няма да бъде позволен престоят на коли от 13 часа и на паркинга на моста пред Национален стадион Васил Левски.

От 18 часа до привършване на събитието е в действие възбрана за влизане на пътни транспортни средства в двете направления по улица Оборище - Раковски и бул. Васил Левски, както и по улица 15-ти ноември - сред бул. Цар Освободител и площад Александър Невски, а също и по улица Московска - в сектора сред улица Георги Бенковски и площад Желю Желев.

Националната работа за защита вкарва ограничения за сигурност в София за тържественото отбелязване на 120-годишнината от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание.

Достъп на жители до зоната за сигурност на пл. Св. Александър Невски ще бъде обезпечаван от 20.00 часа през два пункта за инспекция – при ул. Г. С. Раковски и ул. Оборище и при южния вход на храм-паметника Св. Александър Невски, оповестиха от НСО.

Служителите на НСО ще правят инспекции за предмети и субстанции на съображение член 30, алинея 1 от Закона за Националната работа за защита. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически произведения. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във очевидно несъответстващо положение също ще бъде лимитиран.

За времето от 17.30 ч. до 22.00 ч. се вкарва възбрана за потребление на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната за сигурност.

В Кюстендил е планувана празнична стратегия и поклонение пред паметника на Тодор Александров. С решение на Общинсикя съвет от 1998 г.  2 август е и формален празник на града.

В празничната стратегия ще гостува отбор Гоце Делчев от София, учреден през 1945 год. от български бежанци от Егейска и Вардарска Македония. За честването се чакат посетители от други градове, деятели, евродепутати. Защо Илинден е формален празник на Кюстендил изясни пред БНР историкът доцент доктор Ангел Джонев:

" Не може да се приказва за македонския въпрос, за националноосвободително придвижване на македонските и българите от Западните околности без Кюстендил и Кюстендилския край. Това е изрично правилно, Значи, кюстендилци-четници има и то не малко и в Предилинденския, и в Следилинденсския интервал и в интервала след Пръвата международна война. Тук е изходната позиция. От към 500 чети, които са минали в интервала от четническата акция 1895-та до Балканската война през 1912-та година, 86 до 90 чети са минали единствено в интервала на 1903-та година - Илинденско-Преображенското въстание. Не приказваме за тези, които са се върнали от тук ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР