Тържествена церемония в Токио беляза акта, с който японският император

...
Тържествена церемония в Токио беляза акта, с който японският император
Коментари Харесай

Японският император Акихито сдаде престола

Тържествена гала в Токио беляза акта, с който японският император Акихито абдикира в интерес на сина си принц Нарухито. Това е първата абдикация на японски държател от към 200 години.

" От през днешния ден отговорностите ми като император завършват. По време на ръководството ми се радвах на уважението и доверието на народа, което считам за огромно благополучие. Благодарен съм на народа на Япония от цялото си сърце и ще се апелирам за мир и благополучие в страната и в целия свят ", съобщи император Акихито.

Той се отдръпна от Трона на хризантемата след 30 годишно ръководство, по време на което Япония претърпя няколко естествени бедствия и най-тежката нуклеарна повреда в историята си. Акихито е извънредно обичан от японците поради състраданието и човечността, които демонстрира по време на всички компликации за страната.

Още през 2016-а императорът изрази предпочитание да се откаже от престола в интерес на по-големия си наследник поради напредналата си възраст и проблеми със здравето. Парламентът на Япония одобри специфичен закон, който разрешава на императора да се откаже от трона.

На 1 май Нарухито ще стане 126-ият император в линия, датираща от 5 века.

Акихито механически остава император до среднощ, когато страната ще навлезе в новата епоха на Рейва, която ще продължи до момента в който Нарухито се пенсионира.

Премиерът Шиндзо Абе благодари на 85-годишният император, който заемаше Хризантемовия престол от 1989 година, казвайки, че той е „ извършил отговорностите си като знак на Япония. ” Той добави, че кралската двойка, позната с техните пътувания, с цел да утешат жертвите на естествени бедствия, е дала на японците „ храброст и вяра ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР