Тържествена света литургия и молебен за новата 2023 година бяха

...
Тържествена света литургия и молебен за новата 2023 година бяха
Коментари Харесай

Тържествена света литургия и молебен за Новата 2023 година бяха отслужени в Св. Александър Невски


Тържествена света литургия и молебен за новата 2023 година бяха отслужени в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", оповестиха от Българската патриаршия.

" Нека Новата 2023 година бъде година на надълбоко и откровено смирение за нашите грехове, година на положителната воля и на възобновяване на мира по целия свят ", прочете от името на българския патриарх Неофит Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който възглави през днешния ден празничната света литургия в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

По мотив Господския празник Обрезание Господне и за празника на Св. Василий Велики в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " бе отслужена тържествена Василиева света литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод, с Браницкия свещеник Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, с архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, с архимандрит Васиан - представител на съветския патриарх у нас, със ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, с йеромонах Никодим, с протойерей Антоний Алексиев и с протодякон Александър Нешев.

И тази година, по открита към този момент традиция, след Божествената литургия бе отслужен молебен за настъпването на новата година, в който духовниците се помолиха Новата 2023 година - да бъде мирна и здрава, а страната ни да бъде избавена от всяко зло. В края на молебена Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний прочете и обръщението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. В него се споделя: " През миналата година животът ни беше белязан от нещастието на разразилата се в самото сърце на християнска Европа, в братска православна Украйна братоубийствена война. Конфликт, в който едни против други се изправиха братя по религия и род; спор, който ще има своите отблясъци и последствия в продължение на десетилетия, посявайки семето на враждата и за бъдещите генерации. Това злочестие имаше своето влияние и върху нас и нашия живот, предизвиквайки и в нашето общество и страна разделения и противодействия, които помрачиха църковния и общностния ни живот ".

" Затова дано през днешния ден, при започване на Новолетието, още веднъж да отправим най-искрените си молебствия към Небесния ни Отец да вразуми всички, да смекчи всяко яростно сърце и обилно да ни дарува Своя мир и Своята неоскъдяваща берекет, с цел да можем да градим сегашното и бъдещето си в единение и в единодушие, с добра и богатства воля, във взаимно съгласие и взаимопомощ, тъй като от Спасителя знаем и би трябвало добре да помним, че "... всяко царство, разграничено на части една срещу друга, запустява; и всеки град или дом, разграничен на части една срещу друга, няма да устои (Мат. 12:25) ". 

Изпято бе и многолетствие за българския патриарх Неофит, за Светия синод на БПЦ-БП, както и за всички празнуващи през днешния ден. От свое име митрополит Антоний пожела на събралите се в храма християни новата година да бъде изпълнена с доброта и да дарува Бог на всички здраве. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР