Тържествата по повод Съединението на България започнаха тази вечер в

...
Тържествата по повод Съединението на България започнаха тази вечер в
Коментари Харесай

С митинг-заря и възстановка започнаха честванията по случай 133 години от Съединението



Тържествата във връзка Съединението на България започнаха довечера в тогавашното село Голямо Конаре, в този момент град Съединение. С митинг-заря и възстановка на моменти от събитията от 1885 година, довели до Съединението на Княжество  България и Източна Румелия,  в града беше маркирана 133-тата годишнина от подвига на героите съединисти.

" Съединението не е заслуга на князе и дипломати, на консули и министри, а на целокупния български народ, който не за сребърници, а с откровени подбуди изнася пред цяла Европа урок по национално единение ", акцентира в словото си ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева пред стотиците поданици и посетители на града, събрали се на площада.   

" Днес за прощален път ще провъзгласим, че „ Съединението прави силата “. Такова е възванието на съзаклятниците, извоювали Съединението на Княжество България и Източна Румелия през далечната 1 885-та, макар съпротивата на Великите сили и прилежащите нам балкански страни.  Днес 133 години по-късно това свято общонародно дело, си остава знак на нечуван родолюбив и революционен напредък.  Свидетелство, че стигат „ националните мишци и Божията воля “, с цел да се съберат в едно раздробените български земи ", добави Караянчева.

Тази вечер в църквата " Свети Атанасий " в Съединение беше и отслужена панихида  в памет на всички, съдействали за Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР