Търговците на горива да се регистрират в Министерството на икономиката,

...
Търговците на горива да се регистрират в Министерството на икономиката,
Коментари Харесай

Депутати предлагат образователен ценз за търговците на горива

Търговците на горива да се записват в Министерството на стопанската система, да дават финансови обезпечения в интерес на страната, а формалните им представители да имат учебен ценз и застрахователен стаж. Това планува план на нов Закон за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Вносители на законопроекта са Емил Димитров - Ревизоро и депутати от всички парламентарни групи - Обединените патриоти, ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Воля "
Формално вносители на закона са над 20 народни представители от всички политически сили отпред с Димитров. Реално обаче това е планът на Българската петролна и газова асоциация, който е подготвен от повече от година и си търсеше законодателно лоби.
Преди няколко месеца ръководителят на асоциацията Валентин Златев разгласи, че законопроектът към този момент е съветван с министрите на стопанската система и на финансите и следва да бъде качен на уеб страницата на икономическото министерство за обществено разискване. Но не щеш ли в този момент е задвижена " експресната " процедура - планът е импортиран от депутати и влиза непосредствено за разискване в Народното събрание, оповестява в. " Сега ".
Предвижда се законният представител на сдружението - търговец на едро, да има висше обучение и застрахователен стаж от най-малко 5 година, а за търговците на дребно - приблизително обучение и 3 година застрахователен стаж. Целта на това условие е да се приключи прехвърлянето на такива сдружения на необразовани хора.
Отделно се вкарват условия за минимални складови наличия и инфраструктура, тъй като по данни на Национална агенция за приходите компании с ниска капитализация и без инфраструктура са най-честите на рушители в бранша.
Проектът планува фирмите, работещи на този пазар, да дават финансово поръчителство в интерес на министъра на стопанската система, с което те подсигуряват бъдещи обществени вземания. Липсата на сходно поръчителство води към сегашния миг до осъществяване на съществени измами и нарушавания, оставащи ненаказани заради потреблението на правни начини, които вършат на практика невероятно събирането на наложени наказания, пишат вносителите.
Гаранцията за търговците на едро е 500 хиляди лева, за дистрибуторите на бутилки с втечнени нефтени газове - 100 хиляди лева, за търговците на дребно с петрол и нефтопродукти, както и за пълнене на бутилки с втечнени нефтени газови отвън данъчни хранилища - по 20 хиляди лева
Глобите за активност без регистрация доближават 250 хиляди лева като при наново нарушаване сумата се удвоява.
В претекстовете си в този момент депутатите вносители насочат укор към Национална агенция за приходите и Агенция " Митници ", че не можели да се оправят със сивия бранш в пазара на горива. Цитира се отчет на Министерството на финансите от 2015 година, съгласно който сивият бранш е 30%, а пропуснатите доходи в бюджета са за 1 милиарда лева годишно. Посочва се, че двата основни данъчни закона - за акцизните хранилища и за Данък добавена стойност, не можели да обзет спецификата на пазара на горива, а всяка нова мярка скоро се заобикаляла от тези, които желаят да нарушават разпоредбите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР