Търговците на електроенергия са против намерението на парламента от 1

...
Търговците на електроенергия са против намерението на парламента от 1
Коментари Харесай

Търговците на ток са против сравнителна платформа за цените им

Търговците на електрическа енергия са срещу желанието на Народното събрание от 1 януари 2021 година да проработи уеб платформа за сравняване на цените на свободните контракти, които да служат за ориентир на стопанските консуматори при избора на снабдител на ток отвън контролирания пазар.

Такъв законов текст е импортиран от ръководителя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ и група депутати сред първо и второ четене на поправките в Закона за енергетиката, с които от 1 октомври 2020 година на свободния пазар наложително се извеждат всички компании, без значение от потребяваното от тях количество електреоноргия. Промяната визира над 300 хиляди сдружения, които към този момент няма да заплащат сметки по определяните от държавния енергиен регулатор цени.

Промените ще бъдат прегледани по-късно във вторник на съвещание на комисията преди внасянето им за дефинитивно утвърждение в пленарна зала.

Ако те бъдат признати, в 15-дневен период от влизането в действие, сегашните снабдители ЕВН, ЧЕЗ и " Енерго-Про " ще би трябвало да осведомят всеки един собствен клиент, че би трябвало да си избере нов търговец от свободния пазар.

Внесените сред първо и второ четене промени презицират част от предходните формулировки. Предвидено е, в случай че компаниите не съумеят да сключат контракти с нови снабдители до 1 октомври 2020 година, досегашните да продължат да им обезпечават електроснабдяването до края на юни 2021 година, само че по утвърдени от регулатора цени като снабдител от последна инстанция. Тези цени са много по-високи както от определяните от страната, по този начин и от борсовите. Целта е сдруженията са подпишат контракти със свободни търговци на ток.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР