Търговци по пазарите продължават с хитростите да вземат някоя стотинка

...
Търговци по пазарите продължават с хитростите да вземат някоя стотинка
Коментари Харесай

Кантарите по пазарите масово са неизправни

Търговци по пазарите не престават с хитростите да вземат някоя стотинка или лев повече с обичайния " удар в кантара ", демонстрират инспекции на Главна дирекция " Метрологичен контрол ", написа " Труд ".

От общо тестваните 801 кантара – 114 са били неизправни. От началото на септември са тествани 751 търговци на 26 общински пазари и тържища, които употребяват везни. 80 от неизправните кантари въобще не са минали изискваните процедури по одобрение на вида или оценка на сходството със значителните условия към тях, с цел да бъдат употребявани за измервания за търговски заплащания.. 34 пък не са минали наложителната следваща инспекция.

Най-много измами са станали на два софийски пазара - в кв. " Борово " с 66% несъответствия на везните и пазар " Димитър Петков " с 40% несъответствия.

Потребителите би трябвало да внимават, и когато пазарят на Общински пазар “Младежка” в Пловдив, и общинския пазар в Монтана, където 41% от кантарите не дават отговор на условията.

Неприятна за клиентите е и обстановката на кантарите на общинския пазар в Берковица, където съвсем половината кантари са незаконни. Инспекторите са съставили за установените нарушавания 103 акта, като на още 9 търговци са изпратени предложения за сформиране и връчване на актове.

Проверките ще продължат да се проведат ежеседмично до 30 октомври във всички райони на страната, предизвестяват от метрологичния контрол. На пазарите с най-вече нарушавания ще има и повторни инспекции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР