Търговското пристанище в албанския град Дуръс ще бъде превърнато в

...
Търговското пристанище в албанския град Дуръс ще бъде превърнато в
Коментари Харесай

Дуръс в Албания става елитно пристанище за яхти

Търговското пристанище в албанския град Дуръс ще бъде превърнато в туристическо пристанище за яхти. Проектът на стойност 2.1 милиарда евро ще се развива на два стадия. Първият е разрушаването на сегашните здания и построяването на нови жилищни здания и хотели. Вторият е построяването на новото пристанище. Сегашното ще бъде изместено да 11 км на север, където се намира съществуващо пристанище за въглеводороди. Цялата работа ще продължи най-малко 6 години.

Това предава Клойда Гюзи от Euronews Албания.

Албания възнамерява да бъде част от елитната туристическа карта в Средиземно море посредством амбициозния план. Той беше показан от премиера Еди Рама по време на предизборната акция за общите избори през 2021 година

На презентацията участва и арабският вложител Мохамед Алабар, създател и притежател на „ Емаар Груп “, една от водещите строителни компании в света.

Инвестицията на стойност 2.1 милиарда евро включва построяването на резиденции, хотели и туристическо пристанище с места за 280 яхти. Правителството твърди, че този план ще трансформира Дуръс в насочна точка за първокласен туризъм в Средиземно море.

 
Никой не дава земя гратис. Ще има здания, нова инфраструктура и 80 хиляди квадратни метра терен, трансфорат в места за отдих, каквито в Дуръс няма. Как си представяте градски център единствено с чадъри? Зависи от дължината на кея. 280 яхти, дълги от 40 до 100 метра, могат да генерират първокласен туризъм, който идва тук, а не отива в Черна гора.
Пиро Венгу, шеф на пристанищна администрация Дуръс

Експерти считат, че инвестицията ще окаже огромно въздействие върху стопанската система на страната.

„ Говорим за брутен вътрешен артикул за към 13 милиарда евро. Това значи, че с тази сериозна инвестиция ще имаме спомагателен Брутният вътрешен продукт от 13-14%, когато всичко е готово. Да не приказваме за работните места, които ще сътвори, и за вероятността за Дуръс “, счита икономистът Фатос Чочоли.

Не всички мислят по същия метод.

 
Нямаме бистрота за лицата, които стоят зад контракта сред албанското държавно управление и компанията, притежавана от господин Алабар, само че същи и други, които не познаваме и които се показват за негови родственици. Не сме видели никакъв формален документ. Нямаше народна власт в процеса на взимане на решение. Такава инвестиция трябваше да премине през развой на съвещания с специалисти и компании.
Пано Соко, стопански специалист

От друга страна, опозицията в Албания дефинира плана като корупционен и внесе искове против него в Конституционния съд.

Правителството обаче към този момент е изпратило закона за инвестицията в Народното събрание, търсейки утвърждение по бързата процедура – до края на годината. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР