Търговските веригит Лидл и Кауфланд поставиха в някои от обектите

...
Търговските веригит Лидл и Кауфланд поставиха в някои от обектите
Коментари Харесай

"Лидл" и "Кауфланд" пуснаха автомати за пластмасови бутилки и кенове

Търговските веригит " Лидл " и " Кауфланд " сложиха в някои от обектите си автомати за приемане на пластмасови бутилки и кенове за питиета. За да бъдат подтиквани да рециклират повече, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 ст. за всяка върната опаковка.

Съоръженията са ситуирани в общо 15 магазина на двете компании в девет града в страната, измежду които София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич, Монтана и други

Неотдавна контейнери за събиране на бутилки от бира.

Автоматите одобряват пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал, обозначени със съответния знак, и железни кенове. В тях няма да се одобряват пластмасови бутилки от мляко и млечни артикули, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или нечисти.

Получените против върнати бутилки ековаучери ще могат да бъдат употребени при покупка над 10 лева в същия магазин, в който са върнати бутилките до 90 дни след издаването им. Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се употребява за производството на нови пластмасови произведения от български производители. По този метод се понижава потреблението на пластмаса, пестят се запаси и се затваря виталният цикъл на суровините, оповестяват от двете вериги.

" Вярвам, че тези пилотни планове ще надградят системата за разделно събиране на боклуци и ще спомогнат за смяна на потребителските настройки. Те ще допринесат за въвеждането на национална депозитна система, която към този момент е реалност в редица европейски страни и която ще ни помогне да реализираме задачите си до 2025-а да рециклираме 77% от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост. Това ще се случи и благодарение на бизнеса и с всички жители. ", сподели на събитието заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

Посланикът на Германия Ирене Планк отбелязва, че страните с пазарни депозитни системи за опаковки за питиета за еднократна приложимост като Германия, да вземем за пример, реализират равнища на възвръщаемост от над 95 %.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР