Търговия с гробни места, рекет, изнудвания, твърдения за обрани трупове

...
Търговия с гробни места, рекет, изнудвания, твърдения за обрани трупове
Коментари Харесай

Гробари изнудват близки на починали, докато продават дрехите на кремираните в магазини за втора употреба

Търговия с гробни места, рекет, изнудвания, изказвания за обрани трупове и заря в Централните софийски гробища - това са част от скандалните разкрития, които прави в свое следствие.

3000 лева e цената, която се желае за " опазване на гробно място ".

Но когато журналистическия екип отива на място да ревизира информацията, попада на непредвидена панорама - чиновниците на гробищата са си пуснали заря на метри от опечалените, до момента в който тече заравяне.

Освен това се оказва, че от телата на умрелите се смъква безусловно всичко – златни украшения и зъби, облеклата се смъкват преди кремация и се дават в магазини за втора ръка. А жалбите, които постъпват към администрацията на гробищния парк, се изхвърлят.

За случая алармира Галин Цоков, наследник на умряла жена. Той демонстрира запис, на който гробарят Борислав Методиев му желае 3000 лева, с цел да резервира гробно място до неговата майка. В противоположен случай се заканва да извика екскаватор и да го унищожи.

След конфликта с Методиев, Галин отива при шефа на Централните софийски гробища с направения материал, с цел да подаде сигнал.

„ Видимо не беше сюрпризирана, че стават такива неща там. Обясних ѝ, че има хора, които желаят пари, аз имам компромати и попитах, в случай че подам сигнал, тя подготвена ли е да ги махне ", споделя Цоков и добавя, че директорката оправдала държанието им с " ниското възнаграждение ".

" Тя отговори, че доста ниска им е била заплатата и те са си намерили метод да изкарват в допълнение. Каза ми: „ Ако ги изгоним, няма кой да работи ”, продължава описа си Галин.

Когато екипът идва на място, заварва чиновниците да се забавляват, до момента в който палят заря. В момента, в който Методиев ги вижда, прави опит да ги нападне. Поведението му очевидно е много нападателно.

По-късно Методиев отхвърля да е взел парите.

Директорката на софийските гробища Яна Паскалева също отхвърля да знае за случая, както и да е провеждала диалог за заплащането на служащите.

Паскалева попадна под светлините на прожекторите и по време на пандемията от COVID-19. Много опечелени столичани я упрекнаха в безучастие във връзка неприятната инфраструктура на територията на гробищния парк, който ги възрепятства да доближат до гробовете на умрелите си близки.

Столичани бяха принудени да вървят в тиня и локви. В новото уголемение на гробищния парк липсваха алеи, а достъпът на коли беше съвсем неосъществим. Липсваха и табели с номера на парцелите.

След журналистическите разкрития през днешния ден директорката е изискала писмени пояснения от Методиев, след което го уволнява. А сътрудниците му, палили заря, санкционира със забележка.

Освен гробари, които изнудват близки за пари, възрастни хора са били принуждавани да теглят спестявания, настояват някогашни чиновници в администрацията на гробищните паркове. Искат да запазят анонимност, тъй като се опасяват за сигурността си.

„ За да потвърдят, че паметникът на Вашия непосредствен е фактически за промяна, го разклащат мощно, неведнъж го откъртват пред очите ви, само че това се прави доста деликатно и тогава, когато заплашваният е възрастен човек и най-често жена ”, изяснява неизвестен някогашен чиновник.

От други разкази на някогашни чиновници излиза наяве, че в крематориума няма камери и това улеснява свалянето на златни украшения и зъби от аранжорите. Свалените от мъртъвците движимости и облекла се препродавали още веднъж.

„ Когато се купуват скъпи ковчези, преди кремацията, ковчезите се сменят и в действителност индивидът отива за кремация с на ниска цена, а скъпят за 2-3-5 хиляди лв. се препродава ”, прибавят те.

През 2022 година различен случай, в центъра на който беше траурен сътрудник, скандализира българското общество.

През май предходната година 51-годишният траурен сътрудник беше арестуван след разкриването на всеобщ гроб с телата на седем покойници, от чиито близки той е взимал пари за кремация, само че без да я реализира.

Скандалът към следствието докара до свидетелства на хора от сферата на траурните услуги, които оповестяват, че това не е първият случай на нарушавания от страна на обвинения.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР