Търговия на лекарства се вихри с пълна сила в нета.

...
Търговия на лекарства се вихри с пълна сила в нета.
Коментари Харесай

Въртят жестока измама в интернет с лекарства

Търговия на медикаменти се вихри с цялостна мощ в нета. Това откри инспекция на " Телеграф “ в няколко Фейсбук групи. 

Една от тях е основана преди броени дни и се популяризира с импорт на евтини илачи от прилежаща Турция.

В групата има единствено няколко изявления, измежду които и за продажба на все по-често изчезналите у нас инхалаторни лекарства - вентолин и пулмикорт. На този декор възмутена майка алармира пред здравната каса, че в аптеката са й поискали да доплати 12 лева за едно от тези медикаменти.

Доплащане

" Откога доплащаме за медикаментите по здравна каса за дете? Досега съм вземала пулмикорт по здравна каса гратис. Последните няколко предписания съм доплащала до 1.5 лева, само че през днешния ден останах изумена, откакто трябваше да доплатя близо 12 лева “, написа дамата в онлайн секцията на НЗОК за въпроси и отговори.

От фонда изясняват по какви критерии се дефинира цената, която те заплащат, и прецизират, че изчисленията се вършат от Националния съвет по цени и реимбурсиране.

" Конкретно за лекарствения продукт  Pulmicort при цена от 25,09 лева за опаковка и равнище на възнаграждение 100% НЗОК заплаща 19,31 лв. “, пишат от фонда. Оттам акцентират, че с изключение на този цяр в аптечната мрежа е разполагаем и различен, който е със същата дейна съставна част и се покрива изцяло.

Родители обаче все по-често си поръчват нужните медикаменти по Facebook. В десетки групи се оферират лекарства, импортирани у нас от Турция, Гърция и други страни. Често цените даже са по-ниски от тези в аптеките, като " търговците на дребно “ работят с пощальон и изпращат илача още същия ден. 

Сигнали 



Някои спекулират с дефицита на лекарства в родните аптеки и продават с огромна надценка най-търсените медикаменти. Обяви за пулмикорт да вземем за пример се намират на цени сред 20 и 50 лева Родители на деца, които постоянно имат потребност от такива илачи, пък даже си провеждат лекарствен туризъм, като пътуват споделено до прилежащи страни.

Междувременно възрастни пациенти също се жалят на касата, че не могат да намерят медикаментите си в аптеките. През последния месец най-вече са подадените сигнали за неналичието на хапчета за сърце и кръвно. Най-малко пет разнообразни продукта със подобен резултат са изчезнали. За това сигнализират хора от София, Бургас, Димитровград и други градове от страната. 

Затруднения

Единият медикамент, който липсва, е нолипрел, който се изписва при хипертония. Отново за преодоляване на високото кръвно е и престариум, който също не се открива на доста места. И двата продукта са на един собственик на позволение за приложимост (ПРУ).

Именно той е длъжен при зародили проблеми със снабдяването да уведоми НЗОК в период до 5 дни. От касата показват, че такова съобщение не е постъпвало, само че след извършен диалог е била доказана краткотрайната липса на лекарствения артикул нолипрел вследствие на усложнения с индустриалния развой.

" Получихме уверението, че проблемите ще бъдат преодолени в границите на месец и се чака последваща доставка в края на май “, показват от НЗОК.

Най-много са недоволствата от неналичието на продукта атенолол, който също се изписва при нараснало кръвно налягане, само че и за надзор на сърдечния темп и лекуване на пациенти с инфаркт. Той е от групата на така наречен бета-блокери.

И в този случай няма подаден сигнал за проблем, само че поради многото недоволства от касата са провели диалог, по време на който са били известени за краткотрайна липса на лекарствения артикул вследствие на усложнения с доставките на дейното вещество.

" Увериха ни, че проблемите, свързани с лекарствоснабдяването, ще бъдат преодолени в най-скоро време, само че не показаха съответна дата на последваща доставка “, изясняват от касата. Сигнали има и за дефицита на различен бета-блокер - беталок зок. За него обаче във фонда е получено съобщение, че се възнамерява непрекъснато прекратяване на продажбите на лекарствения артикул.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР