Тараклия. Вицепремиерите и министри на външните работи на България и

...
Тараклия. Вицепремиерите и министри на външните работи на България и
Коментари Харесай

Вицепремиерите на България и Молдова - Екатерина Захариева и Андрей Галбур, откриха българско консулство в Тараклия

Тараклия. Вицепремиерите и министри на външните работи на България и Молдова - Екатерина Захариева и Андрей Галбур, откриха тържествено българско консулство в град Тараклия, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
“Вие ще имате връзка с родината 24 часа, 7 дни в седмицата ”, съобщи вицепремиерът Захариева пред стотиците наши сънародници от региона, които се събраха пред постройката на задачата, над която към този момент се веят знамето на България и на Европейския съюз. Първият работен ден на консулството е на следващия ден. Консулският окръг обгръща територията на регионите Тараклия, Кахул, Кантемир, Бесарбяска и Гагаузия. Първоначално съставът на консулството ще бъде от един посланик (консул) и един механически чиновник. Мисията е оборудвана с най-модерната техника за снемане на биометрични данни по стандарти на Шенген.
“Идеята е тази работа да дава освен административни услуги, а да бъде и център на културата. Надявам се и българският бизнес да бъде стимулиран да пристигна и да влага тук, да основава работни места ”, сподели българският вицепремиер на церемонията по откриването. Захариева пожела след време тук да звучат освен химните на Република България и Република Молдова, само че и на Европейския съюз.
“Вие сте щастливи хора, тъй като имате две прелестни родини - България и Молдова. Надявам се вашата първа татковина да бъде все по-близо до вас - обърна се българският първи посланик към жителите на Тараклия. - Благодаря на моя молдовски сътрудник Андрей Галбур за цялостното подпомагане при откриването на консулството. Благодаря на вас, че сте запазили българския дух и език. Призовавам ви да подкрепите напъните на молдовското държавно управление за европейска интеграция на страната, тъй като участието в Европейския съюз е най-хубавото нещо, което се е случило на България. ”
Екатерина Захариева съобщи, че се гордее, че първият български университет зад граница е в Тараклия. Тя даде обещание страната ни да оказва помощ на сънародниците ни в Молдова освен с даване на стипендии за образование във висши учебни заведения, само че и като финансира разнообразни планове за възстановяване на инфраструктурата в границите на помощта за развиване. До момента в Тараклийския регион България е вложила близо 380 000 евро в такива планове.
Захариева съобщи, че се радва, че в Тараклия има наличие на български медии - пресклуб на Българска телеграфна агенция и ефирно лъчение на радио “Фокус ”. От другата седмица в Южна Молдова се чака да зазвучи и стратегия “Христо Ботев ” на БНР, а радио “Фокус ” ще кандидатства за лиценз и в столицата Кишинев.
“За мен е наслаждение да бъда тук дружно с министър Захариева. Целта ни е да подпомогнем българската общественост в Молдова да живее допустимо най-комфортно тук, да се усеща част от нас, само че в същото време да запази българската просвета и традиции ”, сподели молдовският вицепремиер и външен министър Андрей Галбур. Той заявява, че Република Молдова е отворена за българските вложители. Андрей Галбур посочи, че на парламентарните избори следващата година за първи път, с помощта на смяната в изборното законодателство, жителите на Тараклия ще могат да изпратят собствен народен представител в Народното събрание, защото региона бе обособена като независим едномандатен изборен регион.
“В нашия регион живеят 45 000 души, от които 65% са българи. Имаме спектакъл, читалище, университет, национален отбор, пет завода за вино и коняк, хлебозавод, който създава 150 000 броя хлебни произведения дневни, две зони за свободна търговия, клъстер за интернационален превоз. Предстои отваряне на пет шивашки цеха с български вложения, които ще отворят 500 нови работни места ”, сподели ръководителят на районната администрация Кирил Татарлъ. Той съобщи, че се надява новото българско консулство да подкрепи и комерсиалните връзки сред двете страни.
Само от 2011 до 2016 година българско поданство са получили 31 005 поданици на Молдова. Статутът на малцинството ни разрешава нашите сънародници да имат двойно поданство.
През 2015 година България, в тясно партньорство с Програмата за развиване на Организация на обединените нации, започва и финансира два плана в региона на съдействието за развиване в Тараклия - план „ Чиста вода ”, предусещащ построяването на осем уреди за филтриране на водата в осем обитаеми места, и „ Ремонт на покрива на общежитието на университета „ Григорий Цамблак ” в гр. Тараклия ”. Финансирането на плановете е на обща стойност 537 853 лв..
През 2016 година със средства от българския бюджет бяха стартирани шест нови плана - за реорганизация на Дома на културата в с. Валя Пержей, регион Тараклия; на водоснабдителната система в с. Кирсово, Комратски регион, АТО Гагаузия; на поправяне на част от фасадата и замяна на вратите и прозорците на детска градина “Слънчице ”, с. Кайраклия, регион Тараклия; главен ремонт на звеното за хранене и замяна на електрическата апаратура на детска градина „ Искра ”, с. Кортен, област Тараклия; реорганизация на отоплителната система в гимназия “Иван Вазов ”, с. Стояновка, регион Кантемир; ремонт на зали за танци и концерти в Музикалния лицей в гр. Твърдица, регион Тараклия.
През 2017 година службата на Омбудсмана на Република Молдова съобщи интерес за приемане на финансова поддръжка за създаване на административен потенциал на институцията. Предстои приемането на детайлно планово предложение, което да бъде препоръчано за финансиране посредством решение на Министерския съвет.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР