Танкове Leopard, дарени на украинската армия от коалиция от подкрепящи

...
Танкове Leopard, дарени на украинската армия от коалиция от подкрепящи
Коментари Харесай

Мариуш Блашчак: Leopard-ите на ``танковата коалиция пристигат в Украйна през март - Свят

Танкове Leopard, дарени на украинската войска от коалиция от подкрепящи страни и изпратени в Полша, ще стигнат до Украйна през март. Това съобщи в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел министърът на защитата на Полша Мариуш Блашчак. В централата на пакта тече среща на министрите на защитата на страните от НАТО с министъра на защитата на Украйна Олексий Резников, който ще ги запознае със обстановката по сигурността в страната.

Блашчак посочи, че танковете ще бъдат доставени, откакто бъдещите им екипажи овладеят тяхното ръководство. Украинските танкисти сега са на образование в Полша. Военният министър на Варшава коментир, че руско-украинската война принуждава европейските страни да възстановят защитата си след години на понижаване на въоръженията и омаловажаване на заканите, идващи от Русия.

„ Европа и Западът възвръщат своите отбранителни качества, само че години наред тази отбрана беше намалявана и имаше страни, които пренебрегваха съветската опасност “, сподели Блашчак и добави, че е имало даже страни, които са си сътрудничили с Русия и са помогнали за построяването на нейната военна мощност. Според Мариуш Блашчак обстановката изискав нараснало отбранително произвеждане в Европа.

В Брюксел стана известно, че Норвегия се е включила към обединението в поддръжка на Украйна в НАТО, като страната е заявила да даде на Киев осем танка Leopard, четири бронирани транспортьора и муниции. Подобни договаряния са в ход и с Финландия.

По-рано през днешния ден, говорейки при започване на двудневната среща на министрите на защитата на НАТО, генералният секретар Йенс Столтенберг сподели, че няма признаци, че президентът Путин се готви за мир и акцентира неотложната нужда от бързо даване на военни качества на Украйна, тъй че да може да продължи да се пази. Столтенберг добави също, че съдружниците ще подхващат и стъпки за попълване на съюзническите ресурси от муниции и ще прегледат способи за по-добра отбрана на сериозната подводна инфраструктура.

От своя страна министърът на защитата на Украйна Алексий Резников, представен от „ Украинска истина “ в коридорите на щаб-квартирата на НАТО с коментар за резултатите от днешната среща на Контактната група по въпросите на защитата на Украйна сподели, че е „ доста удовлетворен “ от нейните резултати. В срещата са взели участие представители на 54 страни, което, съгласно украинския министър значи, че „ антикремълската коалиция пораства “.

„ Искам да кажа, че чух ясни послания от всички представители: това е цялостна поддръжка за Украйна до успеха. И всеки има вяра, че успеха на Украйна е на бойното поле “, сподели той, добавяйки, че участниците в срещата са отбелязали бързината, навременността и стабилността на помощ.

Министърът сподели още, че на срещата е разисквано, наред с други въпроси, и това по какъв начин да се обезпечи по-голяма отчетност и надзор на оръжията, които се дават от сътрудниците за войната против Русия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР