Талибаните в Афганистан започнаха кампания за унищожаване на макови насаждения,

...
Талибаните в Афганистан започнаха кампания за унищожаване на макови насаждения,
Коментари Харесай

Талибаните в Афганистан обявиха война на опиумния мак

Талибаните в Афганистан започнаха акция за заличаване на макови насаждения , оповестява " Асошиейтед прес ".

Целта е да се постави завършек на всеобщото произвеждане на опиат и хероин в страната макар опасенията на селските стопани, че ще останат без прехранване във време на растяща беднотия.

Талибаните завзеха властта в Афганистан преди повече от девет месеца, а при започване на април издадоха декрет, забраняващ развъждането на мак в цялата страна.

Предвижда се нарушителите да бъдат " задържани и съдени съгласно законите на шериата в съответните съдилища ", съобщи заместник-министърът на вътрешните работи, отговарящ за битката с опиатите, Абдул Хак Ахунд.
 Близо 10% са наркозависимите в Афганистан
Близо 10% са наркозависимите в Афганистан

Площта обработваемата земя, употребена за нелегално развъждане на опиумен мак през 2020 година, се е нараснала с 37%

Тази възбрана обаче евентуално тежко ще засегне милиони небогати селскостопански производители и служащи, които разчитат на приходите от развъждането на мак, с цел да се препитават . Тя бе наложена в миг, когато афганистанската стопанска система е срината, откакто бе лишена от интернационално финансиране след идването на власт на талибаните. По-голямата част от популацията мъчно се изхранва, а страната минава през най-лошата суша от години.

Афганистан е най-големият производител на опиат в света и главният източник на хероин за Европа и Азия . Производството нараства мощно през последните 20 години макар милиардите долари, изхарчени от Съединени американски щати в опит развъждането на мак да бъде спряно.

Към днешна дата производството на опиат в Афганистан е по-голямо от всички други страни производителки на опиат взети дружно. Близо 80% от хероина, създаден от афганистанския опиат, доближава до Европа през Централна Азия и Пакистан.
 Бум на опиумен мак в Афганистан
Бум на опиумен мак в Афганистан

Една от аргументите е потреблението на налична технология
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР